Aproape 500 de alegători români din afara ţării s-au înregistrat, de la 1 aprilie şi până în prezent, pentru alegerile parlamentare din acest an, pe portalul www.votstrainatate.ro.
Potrivit site-ului Autorităţii Electorale Permanente, dintre aceştia 146 au optat pentru votul la secţia de votare, iar 352 – pentru votul prin corespondenţă.
Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze. Astfel, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2020, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în cea din străinătate.
Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa lui de corespondenţă. Optând pentru această modalitate de vot, persoana care se înscrie pentru a-şi exercita dreptul de a alege prin corespondenţă va fi radiată pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.
Potrivit legii, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, precizează AEP.
Toate informaţiile privind procedura de înscriere cu una dintre cele două opţiuni de vot sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următoarele linkuri: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotSectie https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta. Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de email contact@votstrainatate.ro, informează AEP.
AGERPRES
În Ungaria ungurii din străinătate sunt categorizați în două grupuri:
Diasporă – cei din România, Ucraina, Slovacia, fosta Iugoslavie. Aceștia au drept de vot prin corespondență. Aici votează numai cei înregistrați înainte de scrutin. Lista e actualizată la fiecare patru ani, care poate să diferă de data de alegeri. Așadar și morții pot să voteze (pe guvernul orban).
Refugiat – cei care s-au dus în occident la munca, cerșit, furat – ei pot să voteze numai după înregistrare. Aici votează numai cei înregistrați înainte de scrutin. Cum se votează numai la ambasade și consulate foarte mulți nu pot vota (contra guvernul orban). Lista se actualizează înainte de fiecare scrutin. Dacă nu te înregistrezi din nou ești sters de pe listă.