În România sunt active 585 de focare de pestă porcină africană. 30 dintre acestea au fost depistate în ultima săptămână. Cele mai multe focare sunt în județul Ialomița.
În localitatea Verguleasa, din județul Olt, au fost sacrificați zeci de de porci în ultimele zile. Oamenii își omoară animalele de teama pestei porcine.
Valentin Piciu, primarul comunei Verguleasa: „Porcii din gospodăriile afectate au fost eutanasiați și îngropați în condițiile legale. Mulți au sacrificat animalele de frică să rămână fără ele. Au făcut să zicem mai Crăciunul mai înainte”.
Potrivit specialiștilor, anul acesta de Crăciun, pe masă va fi mai mult carne de porc de import. Pesta porcină a făcut ravagii în fermele din România, care mai asigură acum cel mult o treime din consum.
Ioan Ladoși, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: Suntem într-o perfectă catastrofă, pesta porcină africană a provocat un incendiu asupra industriei, care durează de patru ani, n-am avut sprijin de la autorități. Doar anul asta peste jumătate de milioane de porci au fost omorâți și îngropați, peste 40.000 de scroafe au fost ucise.
În ultimele două luni, în județul Olt au fost sacrificați 100.000 de porci din fermele afectate de pesta porcină.
În intervalul 22.10.2021 – 28.10.2021 au fost înregistrate 30 de focare noi de pestă porcină africană:
Județul Alba – 2 focare;
Județul Bihor – 3 focare;
Județul Botoșani – 1 focar;
Județul Buzău – 3 focare;
Județul Călărași – 1 focar;
Județul Dolj – 1 focar;
Județul Gorj – 1 focar;
Județul Ialomița – 9 focar;
Județul Iași – 3 focare;
Județul Mureș – 1 focar;
Județul Prahova – 1 focar;
Județul Sălaj – 1 focar;
Județul Satu Mare – 1 focar;
Județul Teleorman – 2 focare;
Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare
– intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
– scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată)
– sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
– nerespectarea obligației de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
– de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
– nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere