În perioada minivacanței de Rusalii, la nivelul Poliției de Frontieră Române se menţin măsurile dispuse pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.
În punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, la nivelul întregii ţări, peste 4.300 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat. De asemenea, echipaje comune formate din polițiști de frontieră, jandarmi şi poliţişti desfăşoară acţiuni pentru asigurarea segmentului de ordine şi siguranţă publică în zona de frontieră.
În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.
Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa de vest, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Pentru informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional dar şi pentru evitarea timpilor mari de așteptare de la granița dintre România și Ungaria, facem apel către cetățeni să consulte aplicaţia Trafic on-line la adresa: http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
Reamintim că, la intrarea in ţară, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura izolării /carantinării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi (în conformitate cu art.1, pct. 2 şi 3 din Anexa 2 – Măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților din cadrul Hotărârii de Guvern nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19). Lista actualizată de Institutul de Naţional de Sănătate Publică se regaseste la: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/.
Formalitățile de frontieră urmează aceeași procedură în sensul că, pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publica pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare la locuinţă sau carantină instituţionalizată.
Categoriile de persoane exceptate de la aceste măsuri sunt prevăzute la art.1 pct. 6 din aceeaşi anexă.