Un fenomen mai putin obisnuit poate fi observat in aceste zile pe cer, la apusul Soarelui. Acesta merita urmarit pentru spectaculozitatea sa, pentru ca pe cer se pot vedea la orele serii niste culori foarte frumoase, dar neobisnuite.
Explicatia este simpla pe 12 iunie 2009, vulcanul Sarychev din Rusia a erupt aruncand in atmosfera o cantitate mare de materie si substante. S-a format astfel un nor vulcanic care a inceput sa calatoreasca spre est. A trecut peste America de Nord, iar, in prezent, norul a ajuns deasupra Europei.
Materia existenta in norul vulcanic face ca lumina apusului sa capete culori deosebit de frumoase iar apusurile au primit numele de apusuri vulcanice. Anul trecut in luna august vulcanul Katatochi a produs saptamani de-a randul acelasi fenomen al „apusurilor vulcanice”.
Un alt eveniment va avea loc in dimineata zilei de 4 iulie 2009, la ora 5.00, cand Pamantul va trece prin punctul de afeliu al orbitei sale. Consecinta faptului ca distanta Soare-Pamant este mai mare se observa in diametrul aparent al discului solar care la afeliu este cu 4% mai mic decat la periheliu.
Punctele extreme ale orbitei poarta numele de periheliu (distanta minima) si afeliu (distanta maxima). Daca la inceputul lunii ianuarie Soarele se afla la distanta de 147.1 milioane km, in prezent distanta este de 152.1 milioane km.
CITESTE mai multe informatii astronomice AICI…
Sursa: Sorin Hotea