Agentia Regionala de Mediu este institutia care trebuie sa avizeze functionarea Romplumb, insa procesul de autorizare treneaza din cauza ca nu toate documentele solicitate de specialisti au fost intocmite corect. Proorocu este de parere ca intarzierile se datoreaza si firmei de consultanta angajate de Romplumb ”care fie nu ofera toate informatiile, fie le redacteaza de o calitate slaba”. ”Deocamdata nu suntem convinsi”, a spus acesta referindu-se la datele cuprinse in dosarul de autorizare.
Reprezentantii ARM au cerut clarificari la ultima intrunire de analiza, care s-a defasurat atat in prezenta oficialilor din ministerul economiei, in a caror proprietate este Romplumb, cat si a celor din ministerul mediului, dar tot nu s-a ajuns la un consens. Punctele de vedere ale celor doua autoritati nu corespund. Pe de o parte, ministerul economiei doreste sa mentina in functiune uzina, chiar daca aceasta face parte din categoria celor mai mari poluatori din tara si este in topul celor regionali, fapt recunoscut de seful ARM Cluj. ”Romplumb si combinatul de la Dej sunt principalii poluatori ai Transilvaniei, avand un impact major asupra mediului”, a spus Proorocu.
Seful agentiei a precizat ca pe 20 noiembrie va fi prezent in Baia Mare, cand este programata dezbaterea publica privind eliberarea acordului de mediu si cand asteapta ca populatia sa isi exprime transant pozitia fata de viitorul uzinei. O pozitie ferma a miilor de baimareni care au de suferit de pe urma noxelor deosebit de periculoase aruncate in atmosfera de Romplumb ar putea incurca serios interesele grupului de interese care si-a propus sa puna mana pe fabrica si sa continue cu indiferenta poluarea judetului atata vreme cat profiturile le vor ingrosa buzunarele.
Daca dezbaterea se va derula in deplina linste si pace, procesul de autorizare va continua, dar se va intinde probabil pana in toamna anului viitor, timp in care activitatea uzinei nu va putea fi sistata. Teoretic, Romplumb are o perioada de gratie pana in 2010 ca sa isi rezolve problemele de mediu in conformitate cu impunerile Uniunii Europene, timp in care baimarenii isi vor lua doza zilnica de bioxid de sul, plumb, cadmiu si alte pulberi nocive.
Sursa: Meda Muntean