Un simbol al municipiului Baia Mare a intrat azi, 25 noiembrie, in istorie, odata cu demontarea sa de catre o echipa de muncitori angajati de Serviciul Public Ambient Urban (SPAU). In cateva ore, in cursul diminetii, spatiul din sensul giratoriu de la Universitatea de Nord a fost eliberat de Arcul Solar, monument devenit celebru sub numele ”Spanzuratoare”.
Timp de aproape 30 de ani, lucrarea de arta realizata in lemn de sculptorul Ioan Marchis, actual sef al Directiei de Cultura Maramures, a dominat zona de la Bucla, iar sub ea s-au scris povesti de dragoste si tragedii. Autoritatile locale au alte proiecte pentru spatiul respectiv, care ar urma sa fie puse in aplicare de la anul.
Directorul SPAU din cadrul Primariei Baia Mare, Nora Ghetie, a declarat ca monumentul a fost donat in urma cu aproximativ trei ani municipalitatii de catre sculptorul Ioan Marchis. Acesta a motivat ca nu are bani sa il restaureze si l-a cedat autoritatilor locale, care s-au preocupat mai putin de soarta Spanzuratorii.
”Nu s-au gasit bani pentru consolidarea monumentului, care este in categoria celor de interes local, iar lemnul a inceput sa putrezeasca, astfel incat o bucata din arc s-a desprins si atunci am si luat decizia protejarii zonei pentru a evita orice pericol”, a spus Eleonora Ghetie.
Ea a spus ca Directia pentru Cultura Maramures a somat Primaria Baia Mare in legatura cu Arcul Solar si a cerut inlaturarea pericolului. Prin urmare Spanzuratoarea a fost demontata bucata cu bucata, iar apoi transportata la Muzeul de Etnografie. ”Vom depozita lucrarea acolo pana se vor gasi fonduri pentru refacerea ei. Pana atunci, va sta acolo in conservare. Cand se vor gasi bani, vom trece la restaurare si o vom amplasa undeva”, a declarat Eleonora Ghetie.
La Bucla, Spanzuratoarea nu se va intoarce niciodata, mai ales ca Ioan Marchis a propus o alta lucrare pe acelasi loc, pe care sa o faca tot el. Macheta, reprezentandu-l pe haiducul Pintea Viteazul calare, a fost prezentata intr-o sedinta a Consiliului Local Baia Mare, chiar pe finalul mandatului 2004-2008 fara sa starneasca prea multa admiratie din partea alesilor. Nici arhitectii locali nu prea sunt de acord cu proiectul, precizand ca ar obtura panorama care se deschide pe bulevardul Independetei. Aproape o certitudine este realizarea a doua amfiteatre, ”in forma de piramida rasturnata” – dupa cum s-a precizat in proiect, pe spatiul respectiv, care sa fie ingropate in pamant.
Eleonora Ghetie a precizat ca deocamadata nu exista informatii clare despre ce proiecte se vor derula in zona.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult