Marți, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a ținut cea de-a 62-a conferință de presă de anul acesta. După ce ne obișnuise cu ziua de miercuri, de începusem să căutăm în cine știe ce Strategie secretă răspunsul la întrebarea De ce miercuri și nu joi?, mai nou conferințele de presă sînt ținute marți. Dacă o bună bucată de timp, din 10 martie 2020 pînă în 19 iulie 2020, întîlnirile cu presa au fost dedicate exclusiv Pandemiei, de la finele lui iulie, cînd s-a văzut că pot fi ținute alegerile locale, ele s-au transformat în evidente șezători electorale.
O scurtă retrospectivă ne-ar evidenția evoluția în două direcții:
1) De la o relație de cordialitate cu jurnaliștii acreditați la Cotroceni la o relație de ostilitate. Așa cum am mai scris, chiar dacă supusă intereselor extraprofesionale ale mogulilor, presa de la Cotroceni s-a văzut obligată să fie tot mai incomodă de la o săptămînă la alta. Două au fost, printre altele, cauzele acestei evoluții. Pe de o parte, presa a simțit și simte în ceafă suflul de gheață al catastrofei numite Pandemia. Pe de alta, presa și-a dat seama că e tratată cu o aroganță rar întîlnită pînă acum în postdecembrism din partea unui demnitar. Conferința de marți, 17 noiembrie 2020, a stat sub semnul unei tensiuni ieșite din comun. Cu mici excepții – ale jurnaliștilor din presa de stat, care au pus întrebări de tip prăjiturici cu miere, ca să se simtă bine Klaus Iohannis – acreditații au pus întrebări incomode, în unele cazuri chiar agresive. Față de aceste întrebări Klaus Iohannis apela pînă acum la tradiționalul bătut cîmpii cu grație. De data asta, văzînd că jurnaliștii, care s-au prins de șmecherie, revin cu o a doua întrebare, Klaus Iohannis a trecut în registrul bădărăniei arogante. Au fost unele momente cînd felul incalificabil în care a retezat orice încercare a presei de a primi lămuriri suplimentare ar fi trebuit să ducă la părăsirea în bloc a sălii de conferință de către toți jurnaliștii. Dacă Klaus Iohannis continuă în această direcție, în tratarea jurnaliștilor ca pe niște dătători cu mopul pe la Cotroceni, există riscul ca presa să fie umilită public pînă la compromitere. Cred că pentru următoare întîlnire ar trebui să se negocieze posibilitatea de fi pusă și o a doua întrebare. Altfel se creează impresia că Președintele faraon ar considera că și o singură întrebare e mult, cerînd ca Majestății Sale să i se pună doar o jumătate de întrebare, dacă nu chiar un sfert de întrebare.
2) De la unele momente de cîntare a Guvernului, Klaus Iohannis a ajuns, prin conferința de presă de marți, 17 noiembrie 2020, la folosirea timpului dedicat conferinței (o oră și ceva), pentru desfășurarea unei campanii electorale lătrătoare. Pare că mai e puțin și președintele o să apară la conferințele de presă într-un tricou pe care scrie Votați PNL! și pe cap cu un coif alcătuit dintr-un afiș cu portretul lui Ludovic Orban.
Pe cristoiublog.ro, sub titlul inspirat Klaus Iohannis a depășit timpul de antenă, Cora Muntean a trecut în revistă secvențele electorale ale conferinței de presă ținute, totuși, de însuși președintele României și nu de un lipitor de afișe al PNL.
Despre încălcarea Constituției prin coborîrea posturii de președinte la cea de lătrău electoral, am mai scris. Cum nimeni nu se adresează CCR, e greu de crezut că vreo instituție a democrației noastre îl va trage de mînecă pentru asta.
Problema e însă alta.
Din data de 6 noiembrie 2020, a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Campania în audio-vizual e reglementată drastic de CNA în virtutea Legii. Potrivit reglementărilor, orice emisiune în care se dezbat subiecte de politică internă trebuie să fie marcată prin sigla Dezbatere electorală. Aceste emisiuni, dar mai ales cele dedicate confruntărilor electorale propriu-zise trebuie să stea sub semnul echilibrului. În platou trebuie să fie reprezentanții mai multor partide. Un partid nu poate fi atacat de un altul dacă n-are un reprezentant în platou. Cînd un partid acuză un alt partid, moderatorul e obligat să ceară dovezi sau să-l avertizeze că-și asumă juridic afirmațiile.
Conferința de presă de la Cotroceni a fost transmisă în direct de 6 televiziuni de știri, inclusiv TVR.
N-a fost vorba de conferința de presă a președintelui republicii.
A fost vorba de conferința de presă a unui candidat PNL la parlamentare.
Sînt toate datele pentru a înscrie reuniunea de la Cotroceni în rîndul emisiunilor electorale.
În unele momente, a fost atacat PSD, un concurent al PNL în alegeri. În alte momente românii au fost îndemnați să voteze PNL. Pe parcursul conferinței, Klaus Iohannis a prezentat programul electoral al PNL.
Televiziunile au transmis astfel o emisiune electorală.
Una însă care a încălcat toate normele CNA privind desfășurarea emisiunilor electorale. A lipsit sigla Dezbatere electorală. În studio a fost reprezentantul unui singur partid: PNL. Atacurile electorale n-au primit pe loc replica partidelor atacate.
În aceste condiții conferințele de presă de la Cotroceni sînt emisiuni electorale transmise de televiziuni fără respectarea normelor impuse de lege.
Pentru încălcarea Constituției Klaus Iohannis nu e sancționat de nimeni.
Prin urmare nimeni nu-l poate opri în perioada următoare să transforme conferințele de presă de la Cotroceni în emisiuni electorale tot mai agresive.
Da, dar televiziunile pot fi oprite să transmită aceste conferințe de presă care încalcă legea.
În America, mai multe televiziuni au tăiat brusc transmisia declarației de la Casa Albă prin care Donald Trump acuza fraude electorale.
Moderatorul a anunțat de îndată că se blochează transmisia, deoarece președintele minte.
Nimeni nu cere sărmanelor noastre televiziuni să întrerupă viitoarea conferință de presă de la Cotroceni pe motiv că președintele minte.
Da, dar o întrerupere pe motiv că Klaus Iohannis face campanie electorală fățișă și prin urmare nu mai prestează ca președinte, ci ca agent electoral, ar fi posibilă.
Sînt sigur că nici un patron de televiziune n-ar îndrăzni să facă asta.
Nu de alta, dar Binomul SRI – DNA funcționează ca și pînă acum, chiar dacă nu mai are șapcă a la Lenin, ci pălărie a la Churchill.
Pînă pe 6 decembrie Klaus Iohannis va mai ține conferințe de presă. Tot mai violent electorale. Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu le mai transmită? Cel puțin pînă la alegerile din 6 decembrie 2020.
www.cristoiublog.ro/