Procurori ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica care investigheaza dosarul exploziilor de la Sighetu Mamatiei au prezentat detalii importante magistratilor Judecatoriei Sectorului 5, care aseara, 8 martie, au avut de solutionat cererea de arestare preventiva pe 29 de zile a directorului executiv al societatii Berg Sistem Gaz, Valer Faur. Acesta a fost trimis dupa gratii de catre judecatori, referatul procurorilor contand decisiv in luarea acestei hotarari. eMarammures va prezinta integral documentul depus la dosar de catre oficialii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In noaptea de 18/19.02.2012, in jurul orelor 01.00, a avut loc o explozie in clubul Euphobia, situat pe str. Corneliu Coposu, din municipiul Sighetu Marmatiei.
Din cercetarile efectuate a rezultat ca explozia s-a declansat in grupul sanitar al localului, unde se aflau sapte tinere care au utilizat foc deschis (bricheta), pentru aprinderea unor tigari.
La scurt timp, la fata locului s-a deplasat o echipa de cercetare formata din lucratori de la Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures si Politia Municipiului Sighetu Marmatiei, I.S.U Maramures si S.C. Berg Sistem Gaz S.A. (firma care a executat lucrarea de introducere a sistemului de alimentare cu gaz din municipiul Sighetu Marmatiei si asigura distribuirea gazului metan in aceasta localitate).
Cele sapte persoane vatamate au suferit arsuri corporale, fiind transportate la unitatile sanitare din judetul Maramures, iar ulterior, cu aeronava militara, la unitati spitalicesti din capitala.
In conditiile in care localul unde a avut loc explozia nu era racordat la gaz, echipa de cercetare a facut verificari in alte spatii din acelasi imobil, pentru detectarea scurgerilor si infiltratiilor de gaz, fiind prezenti si angajati ai firmei distribuitoare de gaz din oras, S.C. Berg Sistem Gaz S.A.
Avand in vedere faptul ca angajatii firmei de gaz, condusi de catre directorul Silviu Comanici, nu au detectat scurgeri de gaz cu aparatele pe care le aveau in dotare, este vorba de doua aparate de detectare a gazului folosite de numitii M. A. si R. V., in jurul orelor 10.00, echipa de cercetare a intrat intr-un spatiu (fost cabinet notarial), apartinand notarului public Gheorghe Sas.
Imediat dupa patrunderea in acest spatiu, s-a produs o noua explozie, soldata cu vatamari corporale (arsuri si traumatisme), a celor 14 persoane care s-au aflat in interiorul spatiului verificat. Persoanele au fost transportate la unitati sanitare din judetul Sighetu Marmatiei si Baia Mare, iar ulterior, o parte din acestea au fost trimise, pentru asistenta medicala, la Bucuresti.
In urma celor doua explozii, s-a produs distrugerea imobilului in proportie de 75%.
Dupa cea de-a doua explozie, strazile Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai au fost inchise, iar echipe din cadrul S.C. Berg Sistem Gaz S.A. si E.oN Gaz au continuat verificarile cu detectoare de gaz pentru a identifica posibile scurgeri de gaz din retea.
Angajatii E.oN Gaz, firma care nu avea atributii de distributie a gazului in oras, dar a fost chemata in ajutor de catre organele de ancheta, au constatat ca la intersectia celor doua strazi, concentratia de gaz era foarte ridicata.
Urmare constatarilor aratate mai sus s-a decopertat conducta de gaz de la intersectia strazilor Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai, constatandu-se faptul ca exista o fisura la imbinarea in ”T” a conductelor.
Cercetarea exterioara a locului evenimentului s-a efectuat in data de 19.02.2012, intre orele 10.00-23.00, a fost continuata in data de 20.02.2012 si in data de 22.02.2012.
Cu ocazia cercetarii locului faptei in data de 20 februarie 2012, in prezenta si a administratorului S.C. Berg Sistem Gaz S.A. a fost ridicat ”T-ul” la care s-a constatat fisura, acesta urmand a fi expertizat.
In urma efectuarii cercetarii la fata locului s-a constatat faptul ca proiectul de executie al retelei de distributie a gazului, nu a fost respectat in sensul ca la locul decopertarii unde s-a descoperit fisura de gaz in conducta de polietilena, aceasta conducta era pozitionata la o adancime mai mica de 90 cm (prevazuta in proiect), respectiv doar la 66 cm, patul de nisip protector cu grosimea de 10 cm, care ar fi trebuit sa fie sub aceasta conducta, lipsea cu desavarsire, precum si faptul ca au existat extinderi a acestei conducte, extinderi efectuate intr-un alt mod decat cel prevazut in proiect.
Din primele depozitii ale persoanelor audiate a reiesit faptul ca angajatii S.C. Berg Sistem Gaz S.A. au fost chemati de mai multe ori anterior producerii accidentului, la imobilul de pe str. Corneliu Coposu in conditiile in care instalatia de detectare a gazului a semnalat prezenta acestuia, dar de fiecare data angajatii firmei distribuitoare a gazului nu au constatat prezenta gazului metan si chiar au recomandat persoanei fizice care a facut sesizarea sa fie scos de la reteaua de alimentare, aparatul montat pentru detectarea gazului metan.
Precizam faptul ca persoana fizica care a semnalat prezenta gazului metan locuieste in imediata apropiere a locului in care s-a produs explozia, fiind vorba practic de acelasi imobil, dar de incaperi diferite, respectiv in imobilul apartinand partilor vatamate Daniela Skerhak Lenghel si sotului acesteia.
Dupa producerea exploziei, s-a intrerupt furnizarea gazului metan si a curentului electric pe strazile Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai, cu afectarea consumatorilor persoane fizice precum si a mai multor institutii juridice aflate in zona (judecatorie, parchet, trezorerie).
Din actele de urmarirea penala efectuate pana in acest moment a rezultat ca, conducta de pe str. Corneliu Coposu din municipiul Sighetu Marmatiei a fost montata efectiv in cursul lunii septembrie 2006, dar documentatia tehnica, respectiv procesele-verbale de receptie, procesele-verbale de lucrari ascunse, procesele-verbale de dare in functiune, precum si diagrama de presiune au fost intocmite ulterior anului 2007, in fals, in sensul ca persoanele care au semnat acest procese-verbale, fie nu au vazut lucrarea efectuata niciodata, fie nu aveau calificarea necesara pentru a prelua acest tip de lucrari.
Pana in acest moment s-a inceput urmarirea penala fata de S.C. Berg Sistem Gaz S.A., invinuitul Daniel Rasnoveanu (dirigintele de santier) fata de care s-a luat masura obligarii de a nu parasi tara, invinuitul Vasile Virlics (inginer, responsabil pentru lucrarile efectuate pe str. Corneliu Coposu, in anul 2006).
Prin ordonanta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nr. 104/P/2012, din data de 07.02.2012, ora 14.00 s-a inceput urmarirea penala fata de Valer Faur, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
– ucidere din culpa, prev. de art.178 alin.1 si 2 din Codul penal (victima Silviu Augustin Comanici);
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata M. I. A.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata S. M.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata D. A.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata V. L.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata B. N.A.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata S. C.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata M. F. D.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata S. G.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata R. V.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata A. C.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata H. I.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata S. D.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata S. D. I.;
– vatamare corporala din culpa, prev. de art.184 alin.2 si 4 din Codul penal – parte vatamata P. D. S.;
– distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.219 alin.1 si 3 din Codul penal;
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, prev. de art.290 din Codul penal, cu aplic. art.41 alin.2 din Codul penal;
– abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.2481 din Codul penal raportat la art.246 si art.258 alin.1 din Codul penal, invinuirea constand in aceea ca:
In calitate de director executiv al firmei S.C. Berg Sistem Gaz S.A., in perioada 2005 – ianuarie 2007, prin natura atributiilor de serviciu, avand competente in ceea ce priveste edificarea retelei de distributie a gazului metan in orasul Sighetu – Marmatiei, a intocmit in fals documentele tehnice (procese-verbale de receptie, procese-verbale de vicii ascunse si procesele-verbale de dare in functiune), atestand prin aceste acte ca lucrarile efectuate corespund calitativ si tehnic, fiind respectate proiectele de executie.
In realitate nu au fost respectate normele legale in vigoare in momentul efectuarii constructiei, respectiv a retelei de distributie gaz (pozitionarea conductelor facandu-se la o adancime superioara celei prevazute in proiect, fara ca aceste conducte sa fie fixate pe un pat de nisip si nu in ultimul rand, amplasarea in fapt a conductei s-a facut in alt mod si loc decat cel prevazut in proiect).
De asemenea, in aceeasi calitate de director executiv al firmei, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de verificare si control a lucrarilor efectuate (atributii care ii reveneau prin natura functiei), lucrarile la retea fiind date in folosinta cu deficientele constatate in data de 20 februarie 2012 si ulterior in timpul anchetei.
Invinuitul a intocmit procesele-verbale de receptie, procesele-verbale de vicii ascunse a lucrarilor efectuate pe mai multe strazi din municipiul Sighetu – Marmatiei, in cursul lunii ianuarie 2007, dupa care acestea au fost date, spre semnare, invinuitilor Vasile Virlics (responsabil de lucrari), Daniel Rasnoveanu (diriginte de santier), L.P.A. (director tehnic in cadrul aceleasi firme). Aici este inclus tronsonul efectuat in anul 2006 pe str. Corneliu Coposu, la intersectia cu str. Gheorghe Sincai, unde s-a produs explozia in data de 19 februarie 2012.
Procese-verbale vizeaza lucrari efectuate si date in folosinta in anii 2005-2006. Prin aceste semnaturi se atesta in mod nereal faptul ca, comisia de receptie a verificat lucrarile executate iar acestea corespund proiectelor.
Aceste fapte (cele cu privire la nerespectarea proiectului de executie) au creat conditiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz la intersectia strazilor Corneliu Coposu cu Gheorghe Sincai (constatata de organele de cercetare penala in data de 19 februarie 2012), conditii in care au existat infiltrari de gaz in subsolul imobilului situat pe str. Corneliu Coposu, infiltrari urmate de producerea a doua explozii in data de 19 februarie 2012, la imobilul mai sus aratat, explozii care au avut drept urmare moartea unei persoane (Silviu Comanici) si vatamarea unui numar de 20 persoane (din care 12 persoane sunt internate si in acest moment, prezentand arsuri in grade diferite de gravitate) si de asemenea, a fost distrus imobilul mai sus aratat, printre consecinte fiind si oprirea furnizarii energiei electrice si a gazului metan pe cele doua strazi, aspect de natura sa blocheze activitatea mai multor institutii publice (judecatorie, parchet, trezorerie).
Fata de cei trei invinuiti, respectiv Valer Faur, Vasile Virlics si Daniel Rasnoveanu, s-a luat masura aplicarii sechestrului pentru imobilele detinute, dar nu s-a putut proceda in acelasi mod si cu S.C. Berg Sistem Gaz S.A., in conditiile in care aceasta firma, ca si bunuri imobile, detine doar o constructie metalica pe fundatie de beton, situata pe un teren concesionat, in municipiul Sighetu Marmatiei.
Singurul bun de valoare al acestei firme, in acest moment, este reteaua de distributie a gazelor din municipiul Sighetu – Marmatiei, retea evaluata in jurul valorii de 8.000.000 lei, in anul 2010. Acest bun nu a putut fi sechestrat, fiind vorba de bunuri destinate unui serviciu de interes public (reteaua de distributie a gazelor din municipiul Sighetu Marmatiei).
In continuare, pentru un tablou mai concret al lucrarilor de instalare si folosire a instalatiei de distributie a gazelor in Sighetu Marmatiei, vom face cateva mentiuni despre activitatea S.C. Berg Sistem Gaz S.A.
In anul 2002, s-a infiintat in municipiul Calarasi S.C. Berg Sistem Gaz S.A., societate cu sediul social in Bucuresti. Societatea are un punct de lucru in municipiul Sighetu Marmatiei, unde, de altfel, se afla si centrul operational al firmei.
Societatea a solicitat si obtinut autorizatii si licente emise de catre A.N.R.E., respectiv licenta de distributie gaze naturale in 26 iunie 2006, autorizatie de proiectare gaze in anul 2009, autorizatie de executie retele gaze naturale in anul 2009, autorizatie de proiectare instalatii de utilizare gaze naturale.
In anul 2003, societatea S.C. Berg Sistem Gaz S.A. a incheiat cu Ministerul Economiei contractul de concesiune din 8 septembrie 2003 pentru concesionarea distributiei de gaze naturale in municipiul Sighetu Marmatiei, contract prelungit la data de 24 februarie 2010 cu 104 luni.
In acest fel, S.C. Berg Sistem Gaz S.A. a devenit unicul operator de distributie a gazelor naturale in municipiul Sighetu Marmatiei.
In anii 2003-2004 a demarat activitatea de proiectare a retelei de gaz, iar la inceputul anului 2005, s-a demarat operatiunea de instalare a retelei de gaz in municipiul Sighetu Marmatiei.
In 2005, societatea avea la punctul de lucru un numar de sase angajati, dar numai doi dintre ei, printre care si directorul executiv, inculpatul Valer Faur, avea pregatirea necesara in domeniu, fiind inginer de instalatii. Lucrarile la retea erau subcontractate de firma, fiind efectuate cu diverse societati comerciale autorizate.
Incepand cu primavara anului 2006, S.C. Berg Sistem Gaz S.A., desi nu avea personal autorizat calificat si nici licenta eliberata in acest sens de A.N.R.E., a inceput sa instaleze reteaua de distributie a gazului pe mai multe tronsoane (strazi) din municipiul Sighetu Marmatiei.
In aceste conditii, S.C. Berg Sistem Gaz S.A a devenit atat beneficiar, cat si executant al retelei mai sus amintite, situatie in care toate procesele-verbale de receptie a lucrarilor, procesele-verbale de lucrari ascunse si procesele-verbale de dat in functiune a conductelor de gaz, erau semnate exclusiv de angajatii S.C. Berg Sistem Gaz S.A, cu o singura exceptie, respectiv dirigintele de santier, invinuitul Daniel Rasnoveanu, care nu era angajatul firmei.
Este de mentionat aici faptul ca, cu exceptia inculpatului Valer Faur, care avea pregatirea necesara in domeniu, dupa cum am aratat mai sus, restul persoanelor erau angajate ca si muncitori necalificati, nu aveau nicio pregatire si nicio experienta in domeniul instalatiilor, dar semnau aceste procese-verbale in diverse calitati.
Aceste persoane fiind audiate au precizat ca, au semnat acele documente fara sa fie pregatite in acest sens si fara sa fi vazut lucrarea in sine.
In cursul anului 2006, lucrarile de instalatie a gazului au demarat in luna iunie, finalizandu-se pentru anul respectiv in luna octombrie 2006.
Pentru majoritatea tronsoanelor efectuate in aceasta perioada, au fost efectuate lucrarile fara sa fie incheiate procesele-verbale de receptie si restul documentelor aratate, acestea fiind incheiate doar in cursul lunii ianuarie 2007, data la care au fost completate pe formulare tipizate, cu mentiuni facute olograf de catre directorul executiv al firmei de la acea data, inculpatul Valer Faur. Dupa completarea lor, in perioada urmatoare, acestea au fost semnate de catre invinuitii Daniel Rasnoveanu (diriginte de santier), Vasile Virlics (responsabil de santier), precum si de responsabilii cu calitatea lucrarilor si de instalatori autorizati, persoane tot din cadrul firmei S.C. Berg Sistem Gaz S.A.
In cursul lunii septembrie 2006 a fost montat tronsonul de pe str. Corneliu Coposu, ocazie cu care la capatul strazii Gheorghe Sincai, la intersectia cu str. Corneliu Coposu a fost montata o extindere, pentru a putea fi alimentat cu gaz consumatorul, Muzeul Memorial Sighetu Marmatiei.
La efectuarea probelor de presiune a participat martorul Carmen Silvia Karady, din partea Inspectoratului de Stat in Constructii, dar aceasta persoana nu cunostea faptul ca lucrarea de pe str. Gheorghe Sincai, efectuata in teren, avea si o extindere pe str. Corneliu Coposu, fiind convinsa de faptul ca tronsonul este montat doar pe aceasta strada (…). De altfel, in cartea tehnica a tronsonului de pe str. Gheorghe Sincai, completata in modul aratat mai sus doar in anul 2007, nu apare niciun fel de extindere pe str. Corneliu Coposu. Oficial, tronsonul conductei pe str. Corneliu Coposu a fost montat doar in anul 2008.
Martora Carmen Silvia Karady a trecut in procesul-verbal de verificare, la rubrica ”sudor autorizat” pe numitul O.R. (angajat al firmei B.), in timp ce in cartea tehnica ridicata de la sediul firmei, este trecut in procesul-verbal martorul D.V. (angajat al firmei B.).
Pentru a se putea intra in legalitate cu bransamentul de la Muzeul Memorial Sighetu Marmatiei, lucrare efectuata in septembrie 2006, s-a intocmit documentatia tehnica necesara (proiect, avize etc.) asa cum reiese din plansa tehnica (schita avand stampila S.C. Berg Sistem Gaz S.A. din 06 iulie 2006), acest bransament este cuplat la conducta de medie presiune care ar fi trecut pe mijlocul str. …, la mica distanta de cealalta conducta de presiune, prezente in proiect pe aceasta strada.
Conducta medie de presiune, la care apare bransat Muzeul Memorial Sighetu Marmatiei in acest moment, nu exista si nu a existat niciodata, tronsonul de conduct de pe str. Gheorghe Sincai fiind montat doar in anul 2008.
Bransamentul s-a efectuat in modul aratat mai sus, in cursul lunii septembrie 2006, fara ca inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului de Stat Constructii (..) sa cunoasca acest lucru.
S-a insistat pe acest aspect intrucat fisura descoperita in “T-ul” ridicat de la intersectia strazilor Gheorghe Sincai cu Corneliu Coposu, este cea care a provocat cele doua explozii aratate mai sus, in data de 19 februarie 2012.
Din datele de ancheta rezulta ca documentele atasate cartilor tehnice vizand receptia lucrarilor si calitatea acestora, sunt intocmite in fals pentru intreaga perioada de functionare a firmei, respectiv 2005-2011, dar in acest referat se va insista doar pentru anul 2006, intrucat propunerea de arestare preventiva il vizeaza pe inculpatul Valer Faur si evident, perioada in care a indeplinit el functii de conducere in aceasta firma (2005 -ianuarie 2007).
Avand in vedere ca din actele dosarului rezulta probe ca inculpatul a savarsit infractiunile retinute in sarcina sa, precum si faptul ca in cauza sunt incidente situatiile prevazute de dispozitiile art. 148 lit. f Cod procedura penala, in sensul ca inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, consideram ca se impune masura arestarii preventive.
Avand in vedere ca masura arestarii preventive este necesara in interesul urmaririi penale, in temeiul art.148 si art.1491 Cod procedura penala, solicitam Judecatoriei Sector 5, luarea masurii arestarii preventive a inculpatului Valer Faur, , pe o perioada de 29 de zile, incepand cu data de 08 martie 2012, pana la data de 05 aprilie 2012.
CITESTE SI:
- EXPLOZII SIGHET – ANCHETA – Nimeni nu se grabeste sa reia furnizarea gazului in perimetrul exploziilor de la Sighetu Marmatiei (VIDEO)
- EXPLOZII SIGHET – ARESTARE – Directorul de la Berg Gaz, acuzat ca a lucrat cu muncitori necalificati la Sighet
- EXPLOZII SIGHET – Doua persoane au fost puse sub acuzare pentru exploziile de la Sighetu Marmatiei (VIDEO)
Sursa: Ioana Osan