Sefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestata, sambata dimineata, de instanta suprema, in dosarul de coruptie in care este cercetata pentru abuz in serviciu, dupa despagubirea acordata pentru un teren supraevaluat din Capitala de o comisie de la ANRP din care procurorul a facut parte.
Aceeasi masura preventiva a fost dispusa pentru celelalte trei persoane retinute in acest dosar: Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, care au facut parte, si ei, din comisia care a acordat despagubirile, si cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nutiu, toti acuzati de abuz in serviciu.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.
Dupa aflarea deciziei instantei, Bica a venit la arestul Politiei Capitalei, sambata dimineata, cu un autoturism condus de sotul ei.
Sefa DIICOT si celelalte persoane pentru care s-a cerut arestarea preventiva au fost libere sa plece dupa incheierea sedintei de judecata, cand instanta a ramas in pronuntare, intrucat le expirasera ordonantele de retinere. Judecarea propunerii de arestare a durat mai mult de zece ore.
Sectia pentru procurori a CSM a incuviintat, vineri, arestarea preventiva a Alinei Bica, dupa ce joi seara daduse unda verde doar pentru retinere si arest la domiciliu in cazul sefei DIICOT.
In acelasi dosar este urmarit penal, pentru abuz in serviciu, deputatul UDMR Marko Attila, si el membru al comisiei care a acordat despagubirile, procurorii DNA cerand Camerei Deputatilor aviz pentru arestarea acestuia.
De abuz in serviciu este acuzat si un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.
Gheorghe Stelian, sustin anchetatorii, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat.
Surse judiciare au declarat, ca pentru inlesnirea aprobarii de catre comisia din ANRP a dosarului lui Gheorghe Stelian, Alina Bica ar fi primit, prin interpusi, un teren in Snagov, pe care ulterior l-ar fi vandut, iar o parte din bani ar fi ajuns la Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea.
Potrivit unui document, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nutiu.
Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a ANRP au facut parte, in 2011, si fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, deputatul PDL Catalin Florin Teodorescu, deputatul UDMR Marko Attila, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1, si Remus Virgil Baciu, toti fosti vicepresedinti ai ANRP, precum si Oana Vasilescu.
Baciu a fost condamnat, in aprilie, la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru ca a primit 270.000 de euro spre a a urgenta dosare de restituire de proprietate.
Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.
Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe, care au impartit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Visoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro si Gheorghe – 4.196.800,2 euro.
Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat si in dosarul de coruptie al primarului Pitestiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu.
Pe 15 octombrie 2014, Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de coruptie, in legatura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, in suprafata de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, sector 2.
Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.
Sursa: Mediafax