Picturile pe lemn din bisericile de la Rozavlea si Borsa vor fi restaurate de firme din Bucuresti. „Din motive artistice”, castigatorii lucrarilor, care totalizeaza peste 2,65 milioane de lei, au fost desemnati direct, fara licitatie. Insa institutia statului contractanta, Oficiul National al Monumentelor Istorice, sustine ca atribuirea s-a facut dupa criteriul „pretul cel mai scazut”. La Rozavlea, lucrarea a fost atribuita firmei Danart, aceeasi care nu a reusit sa finalizeze pictura bisericii Ieud-Deal, monument UNESCO, desi restaurarea a inceput in urma cu mai multi ani.
Picturile din bisericile de lemn de la Rozavlea si Borsa, ambele cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, vor fi restaurate de catre doua firme specializate din Bucuresti. Nota de plata a lucrarilor este de 2.655.842 lei plus TVA, bani care vor fi achitati din bugetul de stat, prin Ministerul Culturii si Patrimoniului National.
Lucrarile le-au fost incredintate celor doua firme direct, fara licitatie. Institutia contractanta, Oficiul National al Monumentelor Istorice (ONMI) de pe langa Institutul National al Patrimoniului, structura din subordinea Ministerului Culturii, a motivat „negocierea fara publicarea unui anunt de participare” prin faptul ca „lucrarile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive artistice”.
Drumul banilor catre arhangheli
Negocierea cu o singura firma a fost motivata de ONMI printr-o anomalie, respectiv faptul ca atribuirea lucrarilor a fost facuta dupa criteriul… „pretul cel mai scazut”. Insa, cat de scazut e pretul?
Lucrarile de conservare si restaurare a picturii pe lemn din Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Rozavlea vor costa 1.350.133,57 de lei plus TVA, bani care vor intra in conturile SC Danart Import Export SRL, firma artistului restaurator Dana Luminita Postolache.
Pentru restaurarea bisericii de lemn din Borsa, a fost preferata SC Harmening 1824 SRL din Bucuresti, firma sotilor Cornelia si Dinu Savescu. Aceasta va conserva si restaura pictura bisericesca pentru suma de 1.305.709 de lei plus TVA.
Lucrarea tergiversata
Desi profesionalismul restauratorilor alesi nu poate fi pus la indoiala (printre altele, Postolache, membru fondator al Filialei Arta Plastica Religioasa si Restaurare, are in portofoliu lucrari la Biserica Sfantul Nicolae-Selari din Bucuresti, Biserica de lemn din Racas – Salaj, Manastirea Stavropoleos din Bucuresti, sau iconostasele de la manastirile Neamt si Probota – Suceava, iar sotii Savescu, la manastirile Voronet, Moldovita, Humor etc.), maramuresenii asteapta ca Postolache sa termine pictura bisericii Ieud-Deal, constructie de secol XVII din patrimoniul UNESCO, lucrare inceputa in anul 1999.
Deocamdata, restaurarea picturii realizate in anul 1782 de catre cel mai important pictor post-bizantin maramuresean din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, Alexandru Ponehalschi, a fost intrerupta din nou. Dupa ce Postolache a reclamat „politica paguboasa a Ministerului Culturii” in privinta repartizarii cu taraita a fondurilor pentru restaurare, ceea ce intarzie foarte mult finalizarea lucrarilor, la sfarsitul anului trecut restauratoarea a semnalat un atac de cari activi, cauzat de schelele din lemn netratat.
Asadar, preotul local, Alexandru Brici, trebuie sa intrerupa rugaciunile pentru ca Postolache sa finalizeze pictura murala inceputa cu 10 ani in urma si sa gaseasca o solutie de “combatere a atacului biologic”, eventual sa inlocuiasca schelele din lemn cu unele metalice. Oricum, suntem ultima tara din Europa care mai foloseste la restaurari schele din lemn si tot ultima care incredinteaza fara licitatie lucrari unor firme care nu le-au terminat pe cele incepute cu multi ani in urma.
Ultimele restaurari receptionate
Insa, in timpul in care la Ieud-Deal se cauta solutii de gazare a larvelor si insectelor care au patruns in profunzimea lemnului, Danart va incepe lucrarea la Rozavlea, la una dintre cele mai frumoase realizari ale arhitecturii de lemn de pe Valea Izei. Biserica a fost restaurata in anii ’60 de catre mesterii locali, iar apoi in 2008, de firma Rustic Construct, lucrarile fiind receptionate in 17 octombrie 2008.
Pictura din biserica de la Rozavlea a fost realizata in jurul anului 1825 – conform inscriptiei de pe iconostas, autorul este Ioan Plohod din Dragomiresti. La biserica de lemn din Borsa (din Jos), monument istoric de categorie A (importanta nationala), va lucra firma Harmening 1824. Pictura interioara, realizata in 1775 de catre un artist necunoscut, este atipica pentru decoratiile murale din Maramuresul istoric.
Ultimele lacase de cult maramuresene din “Programul Biserici de Lemn” ale caror lucrari au fost receptionate sunt: Biserica “Sf. Nicolae” din Bogdan Voda (2006), Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Carpinis (2008), Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Rogoz (2008), Biserica “Sf. Arhangheli” din Libotin (2008), Biserica “Sfanta Ana” din Coruia (2009) si Biserica “Sfantul Nicolae” Josani din Budesti (2009).
Sursa: Catalin Vischi