Vezi VIDEO
Urme materiale vechi de zeci de mii de ani, dar si ruine din Primul Razboi Mondial au fost scoase la iveala de o echipa mixta de arheologi si cercetatori care a desfasurat un studiu in trei zone din muntii situati in judetul Maramures. Proiectul de cercetare a fost demarat in 2012 si, dupa ce in prima faza au fost cartate zonele cu potential ridicat din punct de vedere arheologic, anul acesta specialistii s-au intors pentru a descoperi siturile arheologice care se afla in zonele muntoase inalte ale Maramuresului.
Varfurile muntoase din Maramures au fost foarte putin cercetate din punct de vedere arheologic de-a lungul timpului, motiv pentru care o echipa de arheologi, cercetatori si voluntari din judet, dar si din alte zone ale tarii, a initiat un proiect prin care sa descopere ce situri sau obiecte vechi ascund muntii din judet.
„Ideea proiectului, nascuta la sfarsitul anului 2012, la vremea respectiva venea din dorinta de a gasi mai multe situri arheologice in principal, in zona inalta a muntilor din Maramuresul Istoric, pentru ca asa dupa cum stiti, e o mare «pata alba» in ceea ce priveste acest tip de descoperiri in zona respectiva. Cand spun situri arheologice, nu ma refer doar la situri arheologice preistorice, ne referim la orice fel de descoperire arheologica, inclusiv de arheologie recenta”, a explicat seful sectiei Arheologie de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Dan Pop.
Cercetarea s-a desfasurat in urma cu cateva saptamani, in Pasul Prislop si pe varfurile Geamanul si Pietrosul Rodnei. Investigatiile au fost facute la suprafata, scopul acestora fiind gasirea unor posibile situri arheologice in muntii din Maramures. Cele mai importante descoperiri au fost realizate in Pasul Prislop unde, dupa cateva zile de investigatii arheologice, specialistii au scos la iveala doua situri din paleolitic, dar si numeroase ruine din timpul Primului Razboi Mondial.
„Am revenit anul acesta in aceeasi zona si mare a fost surpriza noastra in momentul in care am cercetat partea aceasta dinspre vest si partea aceasta dintre est, ocazie cu care am gasit foarte, foarte multe ruine din Primul Razboi Mondial, conform memoriei locului. Cercetarile noastre au privit si alte categorii de situri si suntem foarte bucurosi sa anuntam ca am gasit doua situri dintre cele mai vechi, doua situri paleolitice”, a aratat cercetatorul Radu Alexandru Dragoman, de la Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” al Academiei Romane.
Din cauza fondurilor limitate, echipa de cercetare desfasoara investigatii arheologice doar cateva saptamani pe an. Proiectul se intinde pe perioada a cinci ani, iar specialistii si-au propus ca in 2015 sa afle care era functionalitatea obiectelor si a ruinelor descoperite in aceasta cercetare. Acestia au aratat ca, la finalul proiectului, rezultatele descoperirilor arheologice vor fi publicate intr-o lucrare stiintifica.
Sursa: Gabriela Kuhajda