Vezi VIDEO
Conservarea vestigiilor istorice descoperite in urma sapaturilor arheologice efectuate in Piata Cetatii din Baia Mare a devenit prioritara pentru istoricii si muzeografii locali, astfel incat reprezentantii municipalitii trebuie sa reconsidere proiectul de investitii pe care l-au planuit in aceasta zona si care viza modernizarea uneia dintre cele mai vechi parti a urbei. Arheologii au gasit, in urma cercetarilor de teren din ultimele doua luni, fundatiile a doua biserici medievale, ”Sfanta Ecaterina” si ”Sfantul Martin”, despre care existau putine referinte, chiar si scrise.
In conditiile date, arhitectii trebuie sa gaseasca solutii pentru evidentierea istoriei locului. Constructia celor doua fantani arteziene pe care municipalitatea le-a inclus in proiect nu mai intra in discutie, atata vreme cat lumea a fost de acord ca Piata Cetatii trebuie protejata.
„Lucram cu manusi in zona asta, pentru ca e «zona zero» a orasului. Cand esti in zona, te cutremura ideea ca in urma cu 600 de ani pe aici au calcat toti cei care au cladit orasul asta. Ai sentimentul ca lucrezi in «mina de aur» a orasului Baia Mare”, a declarat Ildiko Mitru, unul dintre arhitectii care s-au ocupat de proiectul de reabilitare a zonei.
Arheologii au mentionat ca arhivele sunt sarace in informatii despre cele doua lacase de cult descoperite in timpul sapaturilor. In documente exista doar cateva date, potrivit carora Biserica ”Sfanta Ecaterina” a fost demolata in 1724, prilej cu care, in acelasi an, a fost inmormantat copilul contelui Teleki Laszlo. Arheologii au dat peste diverse vestigii in urma recentelor cercetari.
„Sunt mai bine de 135 de morminte dezvelite si sapate pana in momentul de fata. O parte dintre ele, relativ mica, a fost in Biserica «Sfanta Ecaterina». Celelalte fac parte din cimitirul medieval al Bisericii «Sfantul Martin». Sunt destul de multe monede, foarte putine in morminte, multe in afara lor, mai ales in cadrul Bisericii «Sfantul Martin», cateva piese de port, adica in cateva morminte au fost gasite catarame si inchizatori de haine, ace de gamalie cum ar veni, multe dintre ele fiind din argint si bronz„, a declarat Dan Pop, seful santierului arheologic.
Proiectul pentru reabilitarea si modernizarea Pietei Cetatii a fost avizat anul trecut pentru finantare, valoarea acestuia fiind de aproximativ 6,9 milioane de lei. Municipalitatea trebuie sa vina cu modificari, astfel incat sa nu se piarda descoperirile arheologice din zona. Un aviz de principiu s-a rimit deja din partea Agentiei de Dezvoltare Regionala de la Cluj.
„Aici vrem sa amenajam un parc astfel incat sa dam valoare acestei zone istorice a municipiului Baia Mare, dar in total respect fata de istoria orasului nostru. Din acest motiv, chiar cu riscul de a pierde anumite sume de bani, cu riscul de a modifica proiectul, vreau sa punem in evidenta descoperirile facute. Vreau sa facem aici un mixaj intre un parc arheologic si o zona de relaxare, de agrement”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Punerea in practica a proiectului de reabilitare din Piata Cetatii a fost programata in primavara anului viitor. Pana in toamna se doreste inchiderea santierului arheologic. Obiectele descoperite ar urma sa fie expuse fie in cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie, fie in Piata Cetatii.
Sursa: Anca Popescu