In urmatoarea luna, Piata Pacii va avea statut de santier arheologic. Muzeul Judetean Maramures a cerut Primariei Baia Mare sa dispuna intreruperea oricaror lucrari de constructie in zona, pentru ca arheologii sa poata cerceta in amanunt zona.
Explicatia sta in descoperirea facuta la inceputul saptamanii, cand doua tuneluri au iesit la iveala dupa ce au stat ingropate in pamant vreme de sute de ani. In timp ce un excavator sapa fundatia la viitoarea constructie, cupa a lovit un zid de piatra. Parte dintr-un tunel chiar a fost distrusa din aceasta cauza, insa directorul adjunct al Muzeului Judetean, Carol Kacso, a declarat ca arheologii nu s-au asteptat sa faca descoperiri in zona, pentru ca s-a mai construit acolo si in anii ’50.
"Nu aveam stire de asa ceva. Noroc ca am fost acolo si am oprit lucrarea. Apoi, ne-am apucat noi sa vedem despre ce e vorba. Am gasit doua tuneluri, unul mai mare si unul mai mic, care se intersecteaza. Unul are 1 metru inaltime, iar celalalt circa 80 de centimetri. Sunt construite din caramida si bucati de stanca fasonata pe interior, iar pe pardosea sunt puse pietre de rau. Sunt foarte ingrijit lucrate", a afirmat Carol Kacso.
Directorul adjunct al muzeului, care conduce si lucrarile la santierul arheologic din Piata Pacii, nu a putut indica cu exactitate data la care au fost construite tunelurile. El a precizat ca, in interior, au fost gasite obiecte din ceramica si din sticla din secolul XVIII-XIX. In acea perioada, in zona era tot o piateta, dar existau si cateva case.
"Tunelurile ar putea fi mult mai vechi de atat. Iar o ipoteza de lucru este ca erau de refugiu. Trebuie sa confirmam insa aceasta teorie in urma verificarilor la fata locului si a studierii documentatiei care exista." Kasco a aratat ca e putin probabil ca tunelurile sa faca parte din vechea canalizare a orasului pentru ca sunt mult prea bine lucrate pentru un asemenea scop. El a precizat ca, pe strada Dacia, situata tot in Centrul vechi, au fost scoase la suprafata unele trasee de conducte, tot din piatra, dar diferite fata de tunelurile din Piata Pacii.
Carol Kacso a declarat ca in maximum o luna se va putea obtine un raspuns la intrebarile care au aparut dupa descoperirea acestor vestigii. El intentioneaza sa propuna deschiderea unui parc arheologic in zona. "Ideal ar fi sa gasim intelegere si sa pastram Piata Pacii ca pe o marturie in timp. Deschiderea parcului arheologic ar putea reprezenta si o atractie turistica. Noi am mai facut astfel de propuneri, dar primaria nu a raspuns pozitiv."
Dupa raspandirea vestii ca in Centrul vechi s-au gasit ceva vestigii, baimarenii au inceput sa se perinde prin zona. O multime de lume s-a strans la "buza" gropii sapate pentru a vedea tunelurile. Se minunau, comentau si isi dadeau cu presupusul despre utilitatea constructiilor. Cei mai multi priveau cum decurg cercetarile arheologice, cu speranta ca vor fi martorii unei descoperiri istorice.
Interesul fata de lucrari este mare si datorita legendelor care circula in Baia Mare si despre care a auzit chiar si directorul adjunct al muzeului. Se spune ca sub Centrul vechi, precum si in zona strazilor care duc spre parcul municipal ar fi o intreaga retea de tuneluri. Unii baimareni vorbesc despre vechile galerii de mina, altii despre ascunzatori pe care cetatenii le foloseau in caz de pericol.
Legendele, neconfimate inca, sunt plauzibile tinand cont de istoria cetatii medievale Rivulus Dominarum – cum se numea odinioara municipiul resedinta de judet.
Sursa: Meda Muntean