![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
„Salvati satul maramuresean” e indemnul adresat astazi, 10 octombrie, de autoritatile judetene si locale in cadrul unui simpozion organizat la Palatul Administrativ. Pentru a mai salva ceva din identitatea si traditia acestei zone, oameni de cultura, arhitecti, dar si primari s-au intalnit cu autoritatile maramuresene pentru a gasi solutii care sa stopeze invazia modernismului in universul rural. In acest context, primarii au fost sfatuiti sa nu mai acorde atat de usor avize pentru constructia unor case ce nu includ elemente traditionale. In plus, parlamentarii maramureseni au fost invitati sa faca demersuri pentru acordarea de facilitati fiscale celor care isi construiesc in mod traditional gospodariile sau le introduc in circuitul turistic.
“Modernismul, in esenta sa, inseamna distrugerea identitatii noastre”, considera prefectul judetului Maramures, Anton Rohian care i-a convocat astazi, 10 octombrie la discutii pe primari, dar si pe arhitecti, tocmai pentru a se incerca pastrarea traditiilor intr-o zona cu potential turistic. In acest context, in cadrul simpozionului, “Salvati satul maramuresean” s-a accentuat faptul ca e timpul sa se puna “piciorul in prag”, chiar daca masurile sunt luate cu oarecare intarziere, cand lucrurile par sa fi scapat de sub control in Maramuresul Istoric.
“Acest simpozion l-am gandit intr-un format in care am dorit sa fie oamenii de cultura aici, oamenii care au ceva de spus ca si valori intelectuale ale acestui judet, oameni care au transmis de foarte multe ori ca nu e bine ce se intampla cu noi si sa v-o spun intr-un mod raspicat: «cred ca e momentul sa punem piciorul in prag, cu foarte multe riscuri, chiar daca multi se vor supara pe noi, dintre cei care azi considera ca nu se poate face nimic». Trebuie sa stie si sa fie un semnal clar in cadrul primariei, la consiliu, ca e cazul sa ne oprim la modul in care construim, sa ne schimbam aceasta atitudine de a ne devoala in ceea ce am fost si ceea ce ramanem”, a punctat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
La randul sau, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches a atras atentia ca nimic nu se va putea schimba la acest capitol daca oamenii nu vor constientiza faptul ca de ei depinde sa pastreze traditia acestor locuri.
“Daca oamenii din Maramures vor intelege ca e mai frumos, e mai benefic pentru ei, e mai util sa-si pastreze traditiile, sa-si pastreze casele, sa si le reabiliteze, sa si le renoveze intr-un mod traditional si nu cu inox, nu cu tabla, nu cu alte artificii kitchoase, atunci lucrurile vor merge pe un drum corect. Daca vom intra intr-o zona de impunere, oamenii nu vor intelege despre ce e vorba, vor intra din punct de vedere mental intr-un conflict cu autoritatea si nimic nu se va putea construi”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Edilul baimarean spune ca una din solutii pentru pastrarea arhitecturii traditionale ar fi ca oameni cu dare de mana sau chiar societati private sa “adopte” cate o gospodarie din Maramuresul Istoric pe care sa o reabiliteze intr-un mod traditional. In plus, primarul Catalin Chereches a cerut sprijinul parlamentarilor maramureseni pentru a face demersuri, astfel incat sa fie aprobate facilitati fiscale de genul reducerilor de taxe sau impozite in cazul maramuresenilor care aleg sa-si construiasca gospodarii intr-un mod traditional sau sa le reabiliteze in acest stil, cat si pentru cei care isi includ gospodariile in circuitul turistic. Totodata, edilul baimarean a mai aratat ca in Baia Mare au fost gandite cateva proiecte in acest sens, care ar putea fi luate ca model si in alte zone ale tarii.
“La nivelul municipiului Baia Mare avem doua initiative: prima, si v-o comunic in premiera, e faptul ca am lansat spre aprobare la Academia de Stiinte Agricole si Silvice proiectul parcului natural Firiza, in acest proiect care, pana la finele anului, va fi realitate si va fi la nivel institutional format avem reglementari inclusiv cu privire la urbanism. Un alt proiect e cel legat de renumitul proiect Golf Park. Ii apreciem pe cei care joaca golf, dar cred ca pentru Maramures si Baia Mare e mai util sa reconstruim un sat traditional langa Baia Mare, la mai putin de 10 km de inima orasului translatand case traditionale din Maramuresul Istoric, realizand un sat traditional, chiar un muzeu al satului, dar locuit, cu caracter turistic, cu tot ce inseamna indeletniciri ale satului traditional”, a mai spus Catalin Chereches.
Oamenii de cultura prezenti la eveniment recunosc insa ca deja lucrurile merg inspre rau in Maramuresul Istoric, in privinta stilului arhitectural si au adaugat ca strainii sunt mult mai constienti de potentialul acestei zone decat maramuresenii, dovada investitiile pe care le fac.
“In ce priveste locuirea si partea de arhitectura sunt transformari foarte mari spre rau, dar am si un exemplu pozitiv. E vorba de o investitie a unei familii de italieni care a ajuns pe Valea Cosaului, iar pe Valea Cosaului aceasta familie achizitioneaza o casa si investeste la cel mai frumos mod, vor aduce noul, dar pastrand structura casei, doar ca si locuire o modifica putin”, a afirmat presedintele Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare, Laura Ghinea.
La finalul simpozionului, in holul Prefecturii Maramures a fost vernisata expozitia “Reconversia gospodariei taranesti”. De asemenea a avut loc o degustare de produse traditionale din Maramures.
Sursa: C.T.