Vezi VIDEO
Casele traditionale maramuresene sunt pe cale de disparitie. O spun nu doar turistii care vin sa descopere farmecul peisajelor din Maramures, ci si arhitectii, care constata cu regret ca influenta occidentala isi pune amprenta tot mai mult pe constructiile moderne ale locuitorilor acestei zone. Specialistii vin insa cu numeroase sfaturi si idei de transformare a caselor batranesti in adevarate comori arhitecturale, pentru cei care vor sa dea o fata noua unei case vechi.
Cel mai important aspect care trebuie luat in calcul de catre cei care vor sa restaureze o casa traditionala este structura de rezistenta. Specialistii arata ca daca aceasta nu este foarte solida trebuie intarita prin metode moderne de constructie, insa daca se afla intr-o stare buna trebuie pastrata si pusa in valoare. Pe de alta parte, se poate interveni prin adaugarea unei bai, in situatia in care in planul de constructie initial aceasta nu a fost prevazuta. Proprietarii unor astfel de case au la dispozitie numeroase optiuni prin care sa imbine traditionalul cu modernul.
„In primul rand, arhitectural nu as interveni, ca tocmai asta e ideea, sa o pastram cat mai traditionala, cat mai adevarata, insa pe partea de instalatii se poate interveni foarte bine. Se poate face o baie la interior, un sistem de incalzire, avem mai multe variante, una dintre ele era foarte interesanta, cu un semineu si cu niste tuburi cu grile, practic aerul care se incalzeste in semineu, prin acele tuburi este raspandit in incaperile din mansarda sau de la parter si este o varianta foarte discreta, nu ca cea pe care o stim cu totii, cu radiatoare de aluminiu, care nu arata nicicum intr-o casa de lemn”, explica arhitecta Laura Zaharia, membru in Ordinul Arhitectilor filiala Nord-Vest.
O alta optiune pentru cei care vor sa salveze o casa traditionala este folosirea spatiului din acoperis, prin realizarea unei mansarde. Astfel, volumul de locuit poate fi extins si, prin aceasta operatiune, casa poate avea un aer mult mai primitor. Totodata, invelitoarea folosita pentru acoperis este foarte importanta, atat pentru durabilitate, cat si pentru aspectul exterior al locuintei.
Amenajarea unei case vechi nu este foarte ieftina, insa specialistii arata ca sumele pentru restaurare nu sunt mai mari decat cele necesare pentru amenajarea spatiului dintr-o casa noua.
„Avem structura casei si, in rest, ce se face pe finisaje si pe partea de instalatii sunt cumva ca preturi similare cu ce se face intr-o casa noua. Ce este mai delicat, mai ales daca vrem sa pastram imaginea traditionala, este acoperisul din dranita, care nu sare din gama de preturi pentru invelitori, insa necesita un montaj mai atent, o intretinere mai speciala, deci un pic de grija trebuie sa avem cu casele de lemn, dar macar stim ca avem o mica comoara pe care o ingrijim si o predam generatiilor urmatoare”, arata arhitecta Laura Zaharia.
Investitiile pot ajunge pana la cateva mii de euro, in functie de modificarile realizate si de nivelul la care sunt facute lucrarile. Specialistii sustin ca o astfel de investitie merita insa toti banii, in conditiile in care, pe langa faptul ca este salvata o casa traditionala, constructiile vechi sunt mult mai bune pentru sanatate, fiind realizate din materiale naturale.
Citeste si:
Sursa: Gabriela Kuhajda