Vezi VIDEO
Primariile maramuresene pastreaza in conditii improprii documentele arhivistice. Este concluzia la care au ajuns reprezentantii Directiei Judetene Maramures a Arhivelor Nationale in urma verificarilor efectuate la institutiile publice din judet. Controalele au scos la iveala mai multe deficiente: actele erau tinute in conditii de umezeala, in poduri sau beciuri, insa nereguli au fost descoperite si in privinta contractelor incheiate cu operatorii economici raspunzatori de serviciile arhivistice.
Legea Arhivelor Nationale este departe de a fi respectata in primariile din Maramures. Controalele efectuate de arhivarii maramureseni au scos in evidenta faptul ca in peste 90% dintre institutii sunt probleme cu pastrarea documentelor. Unele primarii lucreaza cu operatori economici neautorizati. Alti agenti economici angajati de institutiile publice sunt autorizati pe alte servicii arhivistice decat cele de care se ocupa in baza contractului semnat.
“Contractele incheiate de primarii se incheie cu operatori economici in marea lor majoritate neautorizati sau autorizati pe un serviciu arhivistic, altul decat cel pe care il presteaza. Legat de contractul cu agentii economici trebuie sa retineti ca acestia au avut termen un an de la data aparitiei legii 138 sa se autorizeze. Daca aveti un contract in derulare anterior anului 2013, potrivit legii trebuie sa retineti ca acela este nul”, a atras atentia sefa Directiei Judetene Maramures a Arhivelor Nationale, Klara Guseth.
In cadrul verificarilor s-a mai constatat ca in contractele incheiate nu sunt incluse clauze sau referiri la serviciile arhivistice de care se ocupa operatorii economici. In plus, si terminologia utilizata lasa de dorit.
“In ce priveste contractele, o alta supriza a fost ca aceste contracte pe care le incheiati cu agentii economici nu cuprind in mod expres clauze sau referiri la serviciile arhivistice pe care le pastreaza. Absolut nicio referire in multe dintre ele, astfel incat acei operatori economici foarte bine ar putea sa zugraveasca depozitul de arhiva si sa nu prelucreze arhiva. De asemenea, terminologia folosita in cadrul acestor contracte este total nepotrivita. Spre exemplu, am gasit toaletarea documentelor, un termen pe care nu-l gasiti definit in legislatia arhivistica”, a adaugat Klara Guseth.
Deficiente au fost semnalate si in modul de pastrare a documentelor. Acestea erau tinute in poduri, beciuri sau anexe sau in conditii de umezeala. Oficialii arhivelor judetene au atras atentia primarilor ca ei poarta responsabilitatea pentru tot ce se intampla cu aceste acte. Astfel, sanctiunile se indreapta impotriva autoritatilor locale, amenda maxima fiind de 25.000 de lei.
Arhivarii au mai punctat faptul ca in momentul in care autoritatile locale semnaleaza disfunctionalitati in activitatea agentului economic raspunzator de serviciile arhivistice, in urma unui control, se poate dispune retragerea autorizatiei de functionare.
Sursa: Camelia Tocaci