Arhivele Nationale Maramures vor sa intre in posesia documentelor societatilor IPEG si Cuart din Baia Mare care includ informatii despre zacamintele judetului. Seful serviciului judetean, Klara Guseth, a precizat ca o mare parte din documente (inclusiv arhiva geologica) au valoare istorica si fac parte din Fondul Arhivistic National. Potrivit autoritatilor, nu s-a umblat in aceste acte, insa afirmatia este greu de probat din moment ce nu exista o evidenta clara a acestora. De altfel, arhiva fostei Intreprinderi de Prospectiuni si Explorari Geologice (IPEG), devenita dupa privatizare Cuart, a ramas la sediul societatii, find prea voluminoasa pentru a fi transferata la Serviciul Judetean al Arhivelor Maramures.
Documentele care fac parte din arhiva geologica apartin Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Reprezentantul acesteia in judetul Maramures, Grigore Borza, a precizat ca exista un contract de catre societate, ca titular al acestor documente, incheiat cu societatea IPEG pentru pastrarea documentelor in actualul spatiu.
In conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, institutiile de stat si particulare, cu exceptia Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Paza si Protectie, a altor institutii cu atributii in domeniul sigurantei nationale, precum si a Academiei Romane, au obligatia de a depune la Arhivele Nationale documentele rezultate din activitatea lor.
„Societatea Cuart este in reorganizare judiciara si are un administrator special. In calitate de reprezentant al Guvernului, sunt garantul respectarii legalitatii in teritoriu. Societatea IPEG si-a reprofilat domeniul de activitate si lucreaza acum in domeniul constructiilor civile. S-au propus si identificat parcurgerea a doua etape. Una se refera la intocmirea unei adrese catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale in care se va solicita un raspuns cu privire la pozitia acesteia fata de documentelor apartinatoare si depozitate la societatea IPEG, inclusiv a celor clasificate. A doua etapa include efectuarea unei vizite de catre angajati ai Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Maramures, pentru stabilirea modului de abordare a documentelor, respectiv de predare a acestora”, a aratat prefectul Sandu Pocol, prezent la discutii.
In urma discutiilor, au fost intocmite si expediate adrese pentru a cunoaste pozitia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, urmand sa fie elaborate masuri si termene precise pentru prelucrarea arhivistica a documentelor si predarea acestora la SJAN Maramures, conform prevederilor legislatiei in vigoare.
Sursa: Ioana Osan