Centrul de Ecologie si Turism Maramures, impreuna cu WWF-Romania si Asociatia de Ecoturism din Romania, lanseaza o campanie de strangere de fonduri pentru proiectul Poteca de povesti din Padurea Craiasca. Padurea se afla langa statiunea Ocna Sugatag, in centrul destinatiei ecoturistice Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramuresul istoric. Este o padure cu arbori seculari si o populatie foarte bogata de pasari, dar care momentan nu este valorificata ca obiectiv turistic sau loc de recreere pentru localnici, in ciuda apropierii de statiune.
Proiectul consta in amenajarea unei poteci de vizitare prin padure, cu marcaje si panouri ce te ghideaza prin locurile permise si care scot la lumina povestile padurii, cu istoria ei si locul padurii in identitatea locala, speciile de arbori si de vietuitoare si relatiile dintre ele, rolurile pe care le indeplineste padurea, viata de dupa moarte a arborilor si impactul oamenilor asupra ei. Pe langa poteca, proiectul include un pachet educativ pentru scolile din Ocna Sugatag si din celelalte localitati din destinatie, cu un manual de interpretare a tematicilor prezentate pe poteca si diverse materiale de tip „recuzita” (cum ar fi planse cu specii, modelaje). Manualul va contine lectii interactive inspirate de povestile padurii si va fi utilizat de profesori in programe de educatie non-formala precum „Scoala altfel”, pentru a crea experiente interesante pentru elevi, in mijlocul Padurii Craiesti.
Nu in ultimul rand, pentru ca vorbim de o arie naturala protejata, vrem sa facem cunoscute regulile de vizitare a rezervatiei prin intermediul retelei de turism din zona si sa gasim, impreuna cu Primaria Ocna Sugatag si custodele padurii, solutii la problema deseurilor ce afecteaza zonele de margine ale padurii si zonele circulate din padure.
Pentru a realiza toate aceste lucruri, e nevoie de 4.100 de Euro, din care avem deja o contributie locala de 15%. Cele trei organizatii si-au propus sa stranga restul de fonduri de la cei care doresc pastrarea padurilor valoroase din tara noastra si carora le place turismul rural si in natura. Proiectul poate fi sustinut prin donatii pe platforma romaneasca de crowdfunding „We are here”, la linkul http://www.wearehere.ro/p/poteca-de-povesti, in perioada 28 septembrie – 12 noiembrie 2015.
De ce este speciala Padurea Craiasca
Padurea Craiasca este un petec de 49 ha care, din cauza restrangerii treptate a suprafetei impadurite din Maramures, a ramas izolata de alte paduri din jur. Desi exista o legatura culturala profunda si ancestrala intre maramureseni si padure, aceasta este insa izolata si de comunitatea din imediata vecinatate. Padurea Craiasca nu este cu adevarat integrata nici in circuitul turistic, si nici nu se regaseste intre preferintele de petrecere a timpului liber ale localnicilor, din pricina lipsei unei infrastructuri de vizitare. In lipsa unei poteci marcate, cei care trec totusi pe aici pot devia usor de la traseu si produce deranj speciilor de pasari si vegetatiei (in special in ceea ce priveste regenerarea naturala).
Padurea a devenit in 1964 rezervatie de seminte pentru speciile de stejar si larice, iar in anul 2000 a fost declarata arie naturala protejata. Aceasta se afla in proprietatea Ocolului Silvic Mara si sub custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului.
Padurea Craiasca este cunoscuta pentru asocierea neobisnuita de specii de arbori: stejar, gorun si larice, care vegeteaza alaturi de carpen, cires salbatic, alun, mur. Aici exista inca multe exemplare monumentale de stejar, cu varste de peste 200 de ani, inaltimi de 30 m si diametre de 2 m. In padure exista specii endemice de flora ca sor-cu-frate si pusca-dracului, insa ce e cu adevarat interesant este populatia diversa si abundenta de pasari care au gasit aici conditii favorabile pentru cuibarit, adapost si hranire. Padurea adaposteste 51 de specii de pasari, intre care si specii rare/vulnerabile ca vanturelul rosu, turturica, pupaza, ciocanitoarea de stejar sau ciocarlia de padure.
De unde a venit ideea Potecii de povesti
In 2012, in cadrul unui proiect coordonat de WWF, au fost puse bazele unei colaborari la nivel local intre proprietarii de pensiuni familiale din zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului si tur-operatori care aduc turisti in zona, pe de-o parte, si custozii de arii naturale protejate din zona, pe de alta parte. Colaborarea consta in punerea in comun de fonduri de catre operatorii economici din domeniul turismului si alegerea in mod participativ a unei idei (proiect) de a investi fondurile respective intr-o arie naturala din zona unde exista o problema de mediu sau o lipsa de infrastructura de vizitare. Contributiile financiare sunt anuale si se strang intr-un Fond de Conservare si Dezvoltare Durabila administrat de Centrul de Ecologie si Turism Maramures, un ONG local cu activitati de educatie de mediu pentru tineri, de monitorizare a faunei si florei salbatice si de promovare a ecoturismului in Maramuresul istoric.
In urma primei runde de contributii, s-au strans in Fondul de Conservare circa 600 de euro, iar proiectul ales a fost Poteca de povesti, intrucat in urma analizei optiunilor acesta a fost considerat a fi investitia cu cel mai mic efort financiar, dar cu impact de conservare, social si economic cel mai mare. Cu toate acestea insa, fondurile disponibile nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile intregului proiect, care au fost estimate la 4.100 de Euro.
Lucrul impreuna, in beneficiul comunitatii si al naturii
Beneficiile proiectului tin de ceea ce numim „lucrul impreuna” pentru un „bine comun”, dar si de imbunatatirea starii ecologice a padurii si integrarea ei in circuitul de vizitare. Proiectul ne ajuta sa demonstram ca o investitie realizata in comun intr-o arie naturala protejata poate aduce castiguri pentru comunitate si functioneaza si in sensul conservarii si regenerarii valorilor locale care confera unicitate zonei si bazele unei dezvoltari durabile, prin ecoturism.
Reintegram Padurea Craiasca in viata si imaginarul comunitatii: facem cunoscuta la nivel local valoarea si povestile padurii, crestem astfel mandria de a o avea „in spatele casei”, si oferim o modalitate prin care comunitatea se poate bucura de ea. De asemenea, oferim o infrastructura prietenoasa pentru programe de educatie non-formala si stimulam atasamentul si grija generatiei tinere fata de Padurea Craiasca si de natura, in general.
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Monia Martini, Manager proiecte economie verde WWF-Romania: mmartini@wwfdcp.ro, 0730.098.720
Mara Cazacu, Specialist comunicare WWF-Romania: mcazacu@wwfdcp.ro, 0736.098.723
Timur Chis, Presedinte Centrul de Ecologie si Turism Maramures: timurcvt@yahoo.com, 0746.037.103
Sursa: CET Maramures