Vezi VIDEO
Inglodate in datorii sunt peste jumatate din comunitatile maramuresene, dupa ce administratorii acestora nu au mai reusit sa tina pasul cu platile, acumuland restante importante fata de furnizorii de servicii. Unii dintre primarii judetului nu au mai achitat datorii scadente de mai bine de 90 de zile, astfel incat au ajuns pe ”lista neagra” a statului. Oficialii administratiilor publice locale nu intrevad nicio solutie pentru a scapa de arierate si sunt convinsi ca le va fi si mai greu in acest an cand se asteapta alte restrictii bugetare. Nici reprezentantii Consiliului Judetean Maramures nu au inca un plan clar de actiune in lipsa bugetului de stat.
In Maramures, 43 din cele 76 de primarii figurau cu arierate la 31 decembrie 2012 fata de firmele cu care au relatii contractuale. Restantele unitatilor administrativ-teritoriale depasesc 24 de milioane de lei, potrivit datelor inregistrate la Directia Finantelor Publice Maramures. In conditiile date, toate administratiile cu datorii mai vechi de trei luni au avut obligatia majorarii cu 16,05% a taxelor si impozitelor locale, potrivit unei dispozitii guvernamentale. Peste 55% din primariile maramuresene au fost obligate sa dispuna majorari.
“Numai autoritatile administratiei publice locale ce nu inregistreaza la data de 31 decembrie, arierate pot sa mentina nivelul impozitelor si taxelor locale la nivelul sumelor din 2012, adica acele primarii care inregistreaza arierate la data de 31 decembrie, nu pot sa mentina acest nivel si sunt obligate sa le mareasca”, a declarat directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP), Ioan Popa.
Nu toti primarii s-au conformat ordinantei de guvern care a impus majorarea impozitelor si taxelor locale in localitatile cu arierate. Primarul din Rona de Sus, Ioan Romaniuc, a declarat ca localitatea are restante pentru mai multe lucrari, dar nu s-au marit impozitele si taxele locale pentru ca acestea au fost modificate in sus in 2012 cu 20%, iar o alta majorare ar fi fost de nesuportat pentru locuitorii comunei, si asa saraci.
“Primaria oricum are datorii. Nicio primarie nu cred ca nu are datorii, pentru ca au lucrari, au continuare de lucrari in cazul carora nu stim pe ce buget sa ne bazam. Problema e foarte mare la noi, mai ales ca se reabiliteaza DN 18 si noi, daca nu terminam in termen de 6-7 luni, o sa ne blocheze cinci ani, nu avem voie sa ne atingem de structura drumului. Datorii avem de 3.800.000 de lei la reabilitarea retelei de apa si mai avem 6.800.000 de lei pentru canalizare. N-am majorat taxele, pentru ca noi le-am avut anul trecut majorate, am reglat doar unde legea a prevazut, anul trecut au fost majorate cu 20%”, a precizat Ioan Romaniuc.
Si comuna Miresu Mare are datorii, dupa cum a declarat primarul VirgiL Pruna. Tinand cont de situatie, miresenii au fost pusi sa plateasca taxe si impozite locale ajustate in raport cu indicele inflatiei. “Ca datorii avem pe niste lucrari la dispensarul uman, care cu acordul celor care au facut lucrarile de reabilitare. Am avut o intelegere si suporta. Ar fi vorba de in jur de 18.000 de lei. In res, suntem achitati la zi cu toate facturile”, a spus primarul din Miresu Mare, Virgil Pruna.
Conducerea Consiliului Judetean Maramures nu si-a stabilit niciun plan financiar, acesta depinzand de cum vor fi distribuite fondurile catre primariile cu datorii. La ora actuala nu e aprobat bugetul de stat si nu se cunosc sumele care urmeaza sa le primeasca de la centru administratia publica judeteana. Seful CJ, Zamfir Ciceu, a declarat ca in cazul in care se va mentine aceeasi formula de calcul pentru repartizarea banilor, atunci nu se va putea face rabat de la ea, chiar daca unele unitati administrativ-teritoriale vor fi intr-o permanenta criza de fonduri.
Sursa: Camelia Tocaci