Pentru că începând cu luna septembrie s-a dat startul perioadei de vânătoare la mai multe specii din România, poliţiştii de prevenire împreună cu cei de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş consideră oportun să reamintească deţinătorilor de arme, şi nu doar a celor de vânătoare, câteva dintre măsurile pe care trebuie să le respecte pentru a evita producerea unor accidente nefericite, a autoaccidentărilor şi pentru a nu fi pasibili de pedeapsă, din cauza nerespectării regimului armelor şi muniţiilor.
Astfel în conformitate cu dispozițiile prevăzute de art. 31 din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor și art. 15 din HG 11/2018 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, referitor la regimul dreptului de port și folosire a armelor letale, precum şi a celor neletale supuse autorizării, poliţiştii fac următoarele precizări:
- Titularul dreptului de a purta şi folosi arme letale are obligaţia de a păstra arma şi muniţia înscrisă în permisul de armă în condiţii de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
- Păstrarea armelor şi muniţiilor supuse autorizării la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului înscrise în permisul de armă se face în locuri special destinate, respectiv în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, exceptând armele de apărare şi pază, care se pot regăsi asupra titularului.
- Dulapurile sau, după caz, casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniţiei separat de arme.
- Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie.
- Armele supuse autorizării pot fi purtate numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- să fie asigurate şi să nu fie armate;
- să nu prezinte defecţiuni, cu excepţia situaţiei în care sunt transportate la armurier;
- să stea în permanenţă introduse în toc şi ascunse vederii, cu excepţia situaţiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
- să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nici o formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
- deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa.
- Titularii dreptului de a purta şi folosi armele de apărare şi pază pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.
- Folosirea armelor de apărare şi pază în poligoanele autorizate se poate face numai în condiţiile stabilite prin regulamentele de ordine interioară ale acestora.
- Deţinătorii armelor letale sau neletale sunt obligaţi să anunţe de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie despre dispariţia, pierderea sau furtul acestor arme
Din cele mai vechi timpuri oamenii au manifestat un interes deosebit pentru arme. Acestea le-a conferit siguranţă în acele vremuri şi era vital să ştie să-şi confecţioneze o armă bună, precum şi să deţină arta mânuirii acesteia.
În zilele noastre armele sunt deţinute mai puţin pentru protejarea vieţii şi mai mult din alte considerente: din pasiune, din dorinţa de a colecţiona, de a practica vânătoarea, etc.
Indiferent de motivul pentru care deţinem arme, trebuie să manifestăm responsabilitate, pentru că armele au legătură directă cu viaţa. Iar cum dreptul la viaţă este primul drept fundamental al oricărui om, suprimarea acesteia atrage pedepse cu ani grei de închisoare.
Astfel este important ca orice deţinător de arme să cunoască toate prevederile legale cu privire la regimul armelor şi muniţiilor.