Vezi VIDEO
Icoane pe sticla sau pe lemn, dar si peisaje din natura sau elemente din satul traditional maramuresean au fost incluse in expozitia vernisata ieri, 17 august, in Sala Millenium din Baia Mare. Lucrarile au fost realizate pe parcursul celor zece editii ale Taberei Internationale de Arta si Solidaritate Crestina din Desesti. Evenimentul a fost menit sa marcheze debutul celei de-a 11-a editii a taberei la care participa copii institutionalizati, dar si artisti plastici consacrati din tara, dar si din Anglia, Ungaria si Ucraina.
O poveste frumoasa se deruleaza an de an intr-unul din colturile de rai ale Romaniei. In “spatiul mioritic” al comunei Desesti, copii institutionalizati, dar si tineri din comunitate isi dau intalnire cu artisti plastici din tara si din strainatate, lasandu-se “furati” de inspiratia divina. Din bucuria si curatenia sufleteasca a micilor artisti se nasc apoi lucrari de pictura de o sensibilitate aparte si care sunt menite sa ii motiveze pe tineri sa continue si sa-si puna in valoare talentul creativ.
“Este cea mai importanta activitate din episcopia noastra pe care o desfasoara parintele Ioan la Desesti de zece ani. Aceasta a debutat cu ocrotirea copiilor carora le-au fost adusi studentii sa le inspire creatia si sa le lumineze mintea, iar in cele din urma s-au adaugat artisti adevarati, care incep sa dea Desestiului o valoare foarte mare pentru arta din Nord-Vestul Romaniei. Pana la urma, este un act de normalitate ceea ce se intampla, Biserica pune accent pe creationism, iar creatia pentru noi inseamna inspiratie, iar pentru noi este de sorginte divina, este o aripa a Duhului Sfant care ii inspira pe artisti”, a accentual PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Tabara Internationala de Arta si Solidaritate Crestina este organizata in fiecare an de Parohia Ortodoxa din Desesti, sub coordonarea preotului paroh Ioan Ardelean impreuna cu Fundatia Hope an Homes For Children Romania. Organizatorii s-au declarat incantati de atmosfera in care a fost proiectat evenimentul, aratand ca totul se completeaza foarte bine in cadrul acestei tabere.
“In fiecare an ma duc sa vad ce se intampla si e o atmosfera atat de frumoasa incat imi vine sa raman mult mai mult decat am estimat. Pentru ca e atat de placut sa-i vezi pe copii si artisti pe dealuri, la biserica de lemn din Desesti cum stau impreuna, cum isi spun unii altora diferite lucruri legate de arta, de sculptura, dar de acolo pornesc si alte discutii”, a declarat directorul HHC Romania, Stefan Darabus.
In 16 august a debutat o noua editie a taberei de arta de la Desesti la care participa 40 de copii institutionalizati, 30 de copii din comunitate, dar si artisti plastici din Romania, Anglia, Ungaria si Ucraina. Momentul a fost marcat printr-o expozitie care a reunit cele mai reusite lucrari realizate pe parcursul celor zece editii. Vernisajul expozitiei a avut loc ieri, la Sala Millenium din Baia Mare.
“Copiii care isi daruiesc sufletul curat s-au intalnit cu artistii care si-au pus crezul frumos si impreuna au creat ceea ce vedeti si este o parte a realizarilor din cele zece editii”, a punctat preotul paroh din Desesti, Ioan Ardelean.
Expozitia se caracterizeaza prin diversitate, dar si prin culoare si multa sensibilitate. “Exista pictura pe sticla, icoane pe lemn, icoane pe panza, peisaje, elemente traditionale ale satului maramuresean, natura statica, o diversitate pe care o intalnim in toate aceste materiale expuse. E vorba de educatie prin culoare, prin gestul artistic. Acesti copii pot ajunge la un rezultat imediat si la o multumire a ceea ce au invatat si faptul ca isi vad lucrarile pe simeze este inca un exemplu ca pot sa faca si pot fi incurajati mai departe”, a spus presedintele Uniunii Artistilor Plastici Baia Mare, Laura Ghinea.
Evenimentul de ieri a fost catalogat ca fiind “un cadou” oferit pentru comunitatea baimareana si care e in ton cu sirul actiunilor in care Baia Mare se implica pentru a accede la titlul de Capitala Culturala, in 2021. “Este un lucru care se aseaza foarte bine pe conceptul pe care vrem sa-l promovam de capitala culturala in 2021 si acest lucru nu tine de ceea ce suntem sau am fost, ci de ceea ce vom fi, iar in perspectiva culturala vom fi doar daca acesti tineri vor avea sustinerea si vor primi tot suportul nostru. Daca ei, pas cu pas, vor fi asezati acolo unde merita cu siguranta si Baia Mare, si Romania vor avea de castigat”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Expozitia din Sala Millenium poate fi vizitata timp de o saptamana, pana la inchiderea Taberei Internationale de Arta si Solidaritate din Desesti.
Sursa: Camelia Tocaci