Vezi VIDEO
Expozitie inedita in municipiul Baia Mare. Artistul Adrian Ciocan s-a gandit sa isi expuna operele de arta la care a lucrat cativa ani intr-un spatiu neconventional. Locatia aleasa nu a fost una dintre salile Galeriei de Arta ci o hala dezafectata, situata langa Liceul cu Program Sportiv.
Iar ca ambianta sa fie una in ton cu spatiul expozitional ales, la eveniment a fost invitat si un artist care, pe durata vernisajului expozitiei, a cantat la vioara. Expozitia, intitulata ironic “25 aniversar” reprezinta un bilant al evenimentelor derulate de la implinirea a 25 de ani de la Revolutia din Romania.
Dupa o munca de cativa ani, artistul Adrian Ciocan s-a hotarat sa isi expuna lucrarile. Reprezentand o reflexie a societatii, acestea fac parte din arta experimentala.
“Chiar daca titlul este “25 aniversar”, este pus ironic intr-o reflexie a tot ceea ce s-a intamplat in toti acesti 25 de ani. Asta inseamna o gandire intr-un anume mod, care a dus tara in halul in care suntem, in halul in care aratam si, din pacate, aceasta este realitatea. Am ales aceasta locatie pentru ca exprima foarte clar si concret modul in care tara noastra arata. As vrea ca aceasta expozitie sa fie considerata ca si un bilant al consecintelor care, pana la urma, au dus la ceea ce si cum suntem in ziua de azi”, a declarat artistul Adrian Ciocan.
Intreaga expozitie, inedita de altfel, este un bilant, o reflexie asupra trecutului, al celor 25 de ani de la Revolutia din Romania. Aceste picturi pot fi privite ca si un exercitiu de imaginatie asupra viitorului. Iar motivele care stau la baza artei transpuse pe panza au fost inspirate din problemele cu care se confrunta tara si starea la care a ajuns natia la 25 de ani de la eliberarea Romaniei de sub regim comunist.
“Motivele sunt, la fel ca si toata tema, adunate dintr-un mental colectiv. E clar, toti stim cine e de vina, cine e mai putin de vina sau mai mult de vina. Nici nu are rost sa incep sa dau nume. Este clar”, a mai adaugat Adrian Ciocan.
Cei prezenti la vernisaj au apreciat valoarea lucrarilor expuse. Artistii baimareni au declarat ca se regasesc in majoritatea operelor de pe peretii halei.
“Sunt neconventionale si poate ca ar fi cel mai bine daca m-as abtine, in sensul ca acest tip de discurs apreciativ in acest context devine un pic vetust. Ce mi se pare mie ca e bine in expozitia asta ca, dupa anumite pareri de critici de arta din generatia tanara, publicul, in general, din partea asta de centru si Est a Europei este obisnuit sa aprecieze lucrarile dupa criteriul perenitatii. Asta este problema. Si atunci, evident ca indrazneala de a face pictura experimentala se inhiba din faza. Si cred ca momentul de azi este important pentru a casa aceste prejudecati”, a declarat artistul Bertalan Kovacs.
Artistul Adrian Ciocan a declarat ca expozitia pe care a adus-o in fata publicului baimarean nu este singurul sau pas facut spre arta. In viitor, acesta se gandeste sa mai transpuna pe panza si alte idei, cu toate ca de obicei el creeaza opera de arta… pe pielea clientului. Adrian Ciocan este recunoscut pentru tatuajele pe care le realizeaza, pe care le transforma in adevarate capodopere.
Sursa: Simona Vasiac