Vezi VIDEO
Iubitorii de arta din Baia Mare pot admira pana in 6 aprilie la Teatrul Municipal, una din cele mai importante lucrari ale unui artist emblematic. Tripticul „Lumea ca teatru” a fost realizat in perioada 1987-1989, iar in Romania a fost expus o singura data, inainte de Revolutie. Pictura apartinand lui Stefan Caltia, fost student al marelui pictor roman Corneliu Baba, a ajuns in Baia Mare insotita de o carte ce include „sapte povesti” despre sapte expozitii cu sapte lucrari de mari dimensiuni ale artistului Stefan Caltia.
Versurile eminesciene din poezia Glossa au rasunat in foaierul Teatrului Municipal, Baia Mare, in deschiderea vernisajului expozitiei de pictura „Lumea ca teatru”. Poezia recitata de directorul institutiei culturale a fost prezentata auditoriului tocmai pentru ca a stat la baza realizarii tripticului „Lumea ca teatru”, care reprezinta o reflectie a lumii din anii comunismului atunci cand a a si fost creata pictura. E una din cele mai reprezentative lucrari ale artistului Stefan Caltia. Pictura a fost readusa in tara in 2012, din 1998 apartinand colectiei unui olandez.
Daca despre lucrarea sa evita sa rosteasca prea multe cuvinte, Stefan Caltia a marturisit ca tot ce a fost pus la cale in Baia Mare, a fost un „pretext cultural” pentru a fi evidentiat tot ce s-a intamplat pe parcursul ultimilor doi ani. E vorba despre sapte expozitii initiate de Matei Caltia la Galeria Posibila, in Bucuresti, in cadrul carora, tineri curatori, absolventi si masteranzi ai Universitatii Nationale de Arte Bucuresti au comentat cate o lucrare din creatia pictorului, dar si conferinte, ale unor personalitati din viata culturala romaneasca precum Horia-Roman Patapievici sau Dan C. Mihailescu. Intreg parcursul expozitional a fost inclus intr-o carte „Sapte povesti cu Stefan Caltia” care a fost lansata in cadrul aceluiasi eveniment de ieri.
„Eu si lucrarea suntem un pretext pentru eveniment cultural care a durat doi ani, iar o parte din el e adus si prezentat dumneavoastra. Despre lucrurile mele ce pot sa va spun? Sunt un meserias a acestei parti de arta care se cheama pictura de sevalet, o fac cu dragoste, cu ceea ce cred despre mine si cei din jur. Calatoria mea prin aceasta lume, calatorie inseamna drumul tau spre lumina. Sigur au fost ani cand am calatorit printr-o mlastina, sunt zile cand calatoream prin acea mlastina. Vreau ca fiecare din cei care vin si vad aceasta lucrare sa se gandeasca putin la ce ar putea fi nefiresc in aceasta lume, la povara pe care uneori o intalnesti, la raul pe care trebuie sa-l dai de-o parte.”, a marturisit Stefan Caltia.
Prezent pentru prima data in Baia Mare, artistul s-a aratat fascinat de ce a gasit in centrul vechi al orasului si spune ca si-ar dori ca oamenii de aici sa faca in asa fel incat sa dea viata caselor taranesti de la Muzeul Satului. De altfel artistul considera ca rolul sau e tocmai acela de a-i face constienti pe cei din jur de o anumita stare de fapt, de a-i ajuta sa perceapa altfel lucrurile.
„Eu cred ca Dumnezeu a dat artistului un dar cu doua fatete. Creatia nu-mi apartine, apartine altcuiva, acelui El. Si acel El mi-a daruit sa vad ceva pe langa care altii trec. Mergem impreuna pe cararile Muzeului Satului si eu o data vad niste floricele pe langa care dumneata ai trecut pentru ca gandurile tale erau in alta parte. Dar nu numai ca le vad, sunt si in stare sa-ti spun: uita-te la ele. Eu cam asta fac. Din lumea starilor, uneori descopar o stare care e si a mea si a celorlalti si incerc sa o framant, sa o plamadesc ca sa ti-o daruiesc si tie. Si atunci eu nu sunt un creator, ci sunt cineva care din acea creatie iti arata o fateta”, a mai spus Stefan Caltia.
Evenimentul de ieri, 22 martie a fost organizat de Muzeul Florean care a reusit sa-l aduca in fata baimarenilor pe fostu student al pictorului Corneliu Baba, si care este conform datelor casei de licitatii Artmark, printre cel mai bine cotati artisti romani contemporani.
„Multumesc Muzeului Florean pentru modul in care se implica in viata comunitatii noastre si modul in care reuseste sa insufle frumosul in comunitatea noastra si vreau sa multumesc tot Muzeului Florean pentru aceasta initiativa de a aduce in Baia Mare un artist emblematic de talie europeana, un artist cu care noi toti romanii ne mandrim si ii multumesc maestrului Stefan Caltia ca ne onoreaza cu prezenta domniei sale si cu creatia domniei sale aici in Baia Mare”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
In cadrul evenimentului a fost prezent si un alt invitat special, Ioan Sbarciu, artist si profesor la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca. Impreuna, Stefan Caltia si Ioan Sbarciu au punctat aspecte esentiale din lumea artei conteporane.
Sursa: Camelia Tocaci