Vezi VIDEO
Un spectacol de suflet realizat din dragoste de oameni, doi actori talentati care au cucerit din start publicul baimarean si un mesaj emotionant, “o poveste dintotdeauna si de pretutindeni”. De o astfel de intalnire culturala a avut publicul baimarean ieri, 23 septembrie, la Cinematograful “Minerul”, acolo unde a fost prezentata productia independenta, “Foc de voie”. Spectacolul a reusit sa smulga la final, ropote de aplauze, spectatorii aplaudand minute in sir prestatia artistilor care au reusit prin jocul lor sa trezeasca putin constiinta celor prezenti si sa ii indemne la meditatie.
Doi dintre talentatii actori ai Teatrului National din Cluj-Napoca, Ionut Caras si Cristian Grosu, au venit ieri, 23 septembrie, in fata spectatorilor baimareni pentru a da viata la doua personaje actuale din societatea de astazi: un mestesugar popular si reprezentantul unei mari corporatii. Piesa a adus in fata publicului intalnirea dintre trecut si prezent, dintre prietenie si tradare, dar a scos in evidenta si modul in care pot evolua lucrurile atunci cand sub presiunea economica accepti raul, dand la o parte valorile tale culturale, spirituale sau traditionale. Publicul a fost invitat sa asculte povestea unui tanar mestesugar care revine la casa parinteasca. Intr-un context social si economic instabil, tanarul reuseste sa lege o prietenie cu reprezentantul unei mari coporatii. Legatura de prietenie va schimba insa intreaga existenta a mesterului.
“Spectacolul a fost gandit pe o tema de extrema actualitate care vizeaza problemele existente astazi in Romania si am plecat de la cazul Rosia Montana, dar este valabil pentru orice alt tip de situatie similara. Si Baia Mare se confrunta cu probleme similare, asa ca mi se pare ca e un spectacol extrem de potrivit pentru sala in care a fost jucat, extrem de potrivit pentru ceea ce se intampla astazi intre omul de rand si marile corporatii care vin sa dicteze anumite lucruri”, a declarat Stefana Pop Curseu, lector la Facultatea de Teatru si Televiziune si director artistic Teatrul National Cluj-Napoca.
Spectatorii trec de la elementele de umor la momentele pline de seriozitate si incarcate de semnificatii, care te pun pe ganduri. Despre mesajul care reiese din spectacol, scenaristii au aratat ca spera ca a fost inteles de cei prezenti si ca va schimba ceva in mentalitatea lor.
“Este un spectacol despre umanitate, despre prietenie, despre tradare, despre relatia pe care o avem cu trecutul nostru, cu traditiile noastre culturale. Este un spectacol care a avut premiera la Rosia Montana, anul trecut si care a implicat activ doi actori ai Teatrului National Cluj, Cristian Grosu si Ionut Caras, doi dintre marii actori ai acestui teatru. Este vorba despre o productie independenta pe care am facut-o din drag de oameni, care sper ca a convins si ca va reusi sa schimbe ceva in mentalitati si sa trezeasca putin spectatorii”, a adaugat Stefana Pop Curseu.
Spectacolul, realizat dupa un scenariu ce poarta semnatura Stefanei si a lui Ioan Pop-Curseu a fost prezentat inclusiv in Arizona. Pe coloana sonora se regasesc maramuresenii de la Grupul Iza si Catalin Dumitras. Piesa este o productie independenta si a fost realizata de Asociatia Persona, ImagineTact si Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj Napoca.
Sursa: Camelia Tocaci