![]() |
![]() |
Vezi GALERIE FOTO
Deja de opt ani se organizeaza in prima saptamana plina dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului – Saptamana prieteniei prin arta la Hoteni. Daca in anii anteriori tabara a avut mai degraba o rezonanta zonala, la aceasta editie, datorita largirii numarului si a sferei invitatilor, aceasta a capatat o anvergura nationala. Au luat parte aproximativ 40 de artisti plastici, fiecare dintre acestia fiind dublat de cate un copil, realizandu-se astfel o fericita simbioza maestru-mic ucenic. Conform celor afirmate la vernisaj de catre preotul paroh ortodox din Hoteni, incepand cu anul 2012 si editia a VIII-a, Tabara Sociala de Arta a devenit Tabara Naționala de Arta si Solidaritate ( pe langa maramureseni luand parte artisti din Bucuresti, Bacau si Curtea de Arges).
Greul organizarii si al sustinerii acestui laudabil eveniment a revenit, precum in precedentele editii, parintelui Ioan Ardelean de la Parohia Ortodoxa Hoteni, sotiei acestuia, Fundatiei Hope and Homes for Children, Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Directiei Județene pentru Cultura si Patrimoniul National Maramures si Uniunii Artistilor Plastici, Filiala Baia Mare.
Daca dupa opt editii parintele Ioan Ardelean nutreste speranta realizarii unei galerii de arta contemporana in Hoteni, Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Maramures, spera ca prin vernisarea unei expozitii in Baia Mare si valorificarea unor lucrari realizate de artistii plastici consacrati si ucenicii lor, sa se obtina macar o parte din fondurile necesare organizarii, cel putin la acelasi nivel similar, editia a IX-a din 2013.
Tabara si-a deschis portile la 20 august, cu un Te Deum tinut la biserica de lemn, monument istoric din sec. XVII din Hoteni, la acest eveniment luand parte si consilierul episcopal preot Virgil Jicarean. A urmat un recital de pricesne si doine interpretate de artista Maria Casandra Hausi.
Vernisarea lucrarilor, cateva sute, a avut loc la 26 august, dupa liturghia oficiata in biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, in prezenta unei numeroase asistente formate din localnici dar si oaspeti veniti din alte parti.
Explozia cromatica, tehnicile si stilurile variate, subiectele inspirate de peisagistica, datinile, obiceiurile si traditiile locurilor au impresionat publicul. Ingenioasa inramare a lucrarilor ucenicilor semanau, prin forma, cu arcuitele ferestre de biserici maramuresene.
Arsita, ultima zi a manifestarii culturala fiind probabil cea mai incinsa din vara lui 2012, cu 35 de grade la umbra prunilor din tintirim, dar mai alea fumul si flacarile ce invaluiau platoul vulcanic Gutai inca din seara zilei de sambata, 25 august, au constituit, pentru unii artisti aflati in tabara de la Hoteni sursa de inspiratie. Ei au realizat pe loc crochiuri sau au si expus cu ocazia vernisajului lucrari proaspat inspirate de acest nefericit eveniment.
Frumoasele tinute populare maramuresene, indeosebi inconfundabilele ii de in si canepa, migalos brodate, cu manecile largi, vaporoase au fost un excelent prilej de intoarcere prin arta, spirit si credinta la origini, la frumosul pur, nealterat, ancestral. In egala masura, un excelent prilej de introspectie dar si de o mare bucurie.
Ca participant doar la ultimele trei editii, pot afirma ca fiecare dintre acestea a cunoscut un real crescendo, nu doar prin numarul invitatilor si al lucrarilor expuse pe fatada sudica a sfantului lacas multisecular, ci indeosebi prin prestatia artistilor si a invataceilor sarguinciosi ai acestora.
In calitate de profan observator, am avut privilegiul ca an de an sa ma pot bucura si incanta in Hoteni, admirand pe incropita simeza valoroase lucrari. In concluzie, se simte ca tabara de arte se desfasoara sub bagheta unor organizatori profesionisti, onesti, responsabili si deosebit de fideli crezului lor uman si artistic, iar pentru toate acestea merita cu prisosinta apreciarea publicului ca si a specialistilor in domeniu.
Cu siguranta locul ales de artisti nu e defel intamplator, peisajul din Hoteni, dar si cel de pana acolo via Fisculas-Cavnic ori peste Gutai, fiind unul cu totul aparte, indiferent de anotimp, fapt confirmat de sutele de turisti din tara si din strainatate care strabat an de an Maramuresul Istoric in cautarea linistii, a frumosului, traditionalului si specificului etno-arhitectonic-cultural autentic.
Sursa: Lucian Petru Goja