Vezi VIDEO
Tablouri care surprind caii in miscare, dar si unele in care apar portrete sau peisaje pot fi vazute in cea mai recenta expozitie a artistei plastice Doina Dascalu, care a fost vernisata ieri, 19 iunie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Daca la expozitiile anterioare, artista s-a axat pe diferite alte elemente naturale, de aceasta data, in prim-plan se afla caii, ea reusind sa surprinda in cele mai fine detalii miscarea cabalina.
70 de panze lucrate cu migala de artista, pe parcursul a doi ani de zile, au fost expuse pe simeze. Cele mai multe dintre ele sunt surprinse in natura, pictorita redand peisaje din satul sau natal din judetul Vaslui, dar si din Maramures. Artista marturiseste ca prin pictura reuseste sa treaca mult mai usor peste greutatile vietii, chiar daca uneori petrece chiar si 10 – 12 ore cu pensula in mana.
„Schitele le-am facut la tara, eu ma duc cam de opt ori pe an in comuna mea, in Lunca Banului, pentru ca mama mea traieste, este bolnava, si ma duc sa am grija de ea si pictez. Am crescut cu caii, oamenii inca mai au cai. Unii au cai frumosi, unii au martoage, am pictat doua martoage care trag la caruta. Iubesc foarte mult animalele, enorm de mult! Acum am vrut doar caii, ei am vrut sa fie in centrul atentiei”, a spus artista Doina Dascalu.
Modul in care artista a reusit sa redea miscarea cailor in diferite ipostaze a fost foarte apreciat de catre cei prezenti la vernisajul expozitiei. Directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Stefan Maris, a tinut sa sublinieze dificultatea abordarii unei astfel de teme.
„Eu ma gandesc doar la ceea ce inseamna complexitatea acestei teme artistice, pentru ca miscarea, pentru ca anatomia acestui animal atat de important in viata omului – mai mult inainte, mult mai putin acum – a creat intotdeauna o stare speciala in cazul artistului, care a dorit sa poata realiza aceasta miscare tensionata pe care sa o vedem pe o panza. Si doamna Dascalu are o asemenea capacitate de a incerca redarea tensiunii, a miscarii, a involburarii”, a aratat directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Stefan Maris.
Expozitia este cu vanzare, tablourile avand preturi cuprinse intre 300 de lei si 1.300 de lei. Lucrarile artistei Doina Dascalu pot fi vazute pana in data de 1 iulie, acestea fiind gazduite in Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”.
Sursa: Gabriela Kuhajda