Vezi VIDEO
Una dintre cele mai actuale mode in randul tinerilor este cea a tatuajului. Fie ca e doar un moft sau un mod de a iesi in evidenta, tatuajul este una dintre cele mai profitabile forme ale artei, pentru artistii care le practica. Cu toate acestea, chiar daca tatuajul este privit de unii ca un semn de razvratire sau rebeliune, de cele mai multe ori un tatuaj spune o poveste. Fie ca e un portret, un semn sau un motto, tatuajul in cele mai dese cazuri reprezinta o bucata rupta din viata fiecarei persoane.
Dupa ce a urmat cursurile facultatii de pictura si a facut masteratul in desen, baimareanul Adrian Ciocan a devenit unul dintre oamenii care a facut o afacere din pasiunea sa. Nu picteaza pe panza si nici nu sculpteaza. In urma cu cinci ani a decis sa incerce o arta rar intalnita in Baia Mare, iar astazi culege roadele muncii sale. Este printre putinii baimareni care si-a deschis un salon de tatuaje, iar clientii sai nu sunt putini. La fel cum in spatele unui tatuaj sta o poveste si modul in care Adrian a inceput sa practice aceasta arta este unul mai putin obisnuit.
„Accidental, adica intr-un anume fel aproape am ramas fara servici si trebuia sa mai fac ceva. Pot sa zic ca lucrul asta nu l-am mai facut, am experimentat cam tot ce se poate experimenta in zona artistica sau zona artei vizuale si mi-a ramas doar zona asta a tatuajelor. Mi-era in plan sa o experimentez intr-un fel, nu neaparat de a trai din lucrul asta, si am zis ca si la poker, mergi la ultima carte si uite ca de 5 ani asta fac. Asta merge“, spune baimareanul.
Desi munca lui implica ore intregi de stat pe un scaun, la fel de mult timp pentru schitarea si tatuarea unui desen, e ceea ce si-a dorit sa faca si lucrul care se pricepe cel mai bine. Recunoaste ca nu e usor, dar acum nu s-ar putea desparti de pasiunea sa. „E greu, cred ca in orice domeniu, nu doar in domeniul asta. Oriunde iti trebuie munca, seriozitate, trebuie sa te dedici pana la urma pe zona asta. Trebuie sa te dedici, trebuie sa-ti placa ce faci. Foarte mult conteaza sa-ti placa pana la urma ca sa vrei sa scoti ceva, pentru ca de acolo vine si progresul. Incerc sa fac lucrurile mai bine, chiar daca l-ai facut foarte bine, sau bine, vrei totul mai mult“, a adaugat artistul.
In ultimii 5 ani a facut cateva mii de tatuaje, si a primit cereri de a desena lucruri care de care mai ciudate. Alti clienti, in schimb, vad tatuajul ca pe un accesoriu la moda. „Sunt cei care vor pur si simplu sa-si infrumuseteze corpul, pur decorativ, ca asa le place, ca asa arata bine. Si sunt care-si fac acel tatuaj pentru ca simbolizeaza ceva. Adica se intrepatrunde undeva o imagine a simbolului cu viata lui, trairile, intamplarile pe care le-a avut si atunci isi face cu acest motiv. Astea sunt doua mari zone in care lumea penduleaza“, mai spune Adi Ciocan.
„O sa zic ce-mi trece acum prin cap. Cred ca un tatuaj inseamna o poveste. Asta imi trece acum prin minte. Poate daca ma intrebi peste o ora, doua, imi mai vin niste idei, dar asta este, e o poveste pana la urma. Acel lucru, acel desen spune ceva. Asta ar fi cel mai bun cuvant“, adauga baimareanul.
Ca in orice domeniu, si un tatuaj poate sa puna probleme. Detaliile, complexitatea sau frica de greseala sunt cele care-l fac pe artistul baimarean sa se blocheze in fata unei lucrari. Insa, potrivit lui Adrian Ciocan, fiecare „poveste“ trebuie scrisa in cel mai frumos mod cu putinta.
Sursa: Cosmin Carp