Astăzi, efectivele Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au organizat și executat pe raza județului o acțiune în sistem integrat pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor ilicite de natură economico-financiară, care aduc atingere bugetului consolidat al statului.
Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului de Ordine Publică, ai Serviciului de Investigații Criminale, Serviciul Rutier, specialiști din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Oradea și Registrului Auto Român.
”Domeniile vizate de polițiști au fost: transportul de mărfuri cu risc fiscal ridicat, dezmembrări auto, precum și comercializarea unor piese second-hand, drepturi de proprietate intelectuală, contrabanda cu produse din tutun și comercializarea de produse alimentare.
Polițiștii au verificat din punct de vedere al legalității 56 de societăți comerciale, nouă persoane fizice și 20 de autovehicule de transport marfă, pe domeniile vizate.
Astfel, în urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 24 de infracțiuni. Din totalul acestora, au fost constatate 23 de abateri de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, fapte penale prevăzute de Legea nr. 84 din 1998. Totodată, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii prevăzută de Legea nr. 241 din 2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
A fost dispusă măsura indisponibilizării până la finalizarea cercetărilor, a 123 obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, în valoare de aproximativ 10.850 de lei și, totodată, au fost ridicate mai multe înscrisuri care ar putea ajuta la probarea activității infracționale.
Polițiștii au aplicat și 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 60.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 28 din 1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, ale Legii 227 din 2015 privind Codul Fiscal, O.U.G. 37 din 2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, O.U.G. 15 din 2002 privind introducerea unor tarife de utilizare a infrastructurii de transport rutier și O.G. 82 din 2000. În urma constatării acestor nereguli, polițiștii au confiscat peste 40 de pachete de țigarete și a unor sume de bani în numerar”, au precizat reprezentanții IPJ Maramureș.
Sub coordonarea procurorului de caz, polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale a persoanelor implicate, precum și tragerea la răspundere penală a acestora.