Dan Avram este un meșter din Băiuţ şi are o pasiune în ceea ce privește munca cu lemnul, din mâna sa ieșind lucrări de toată frumuseţea. Pasiunea o are din copilărie, însă abia în urmă cu zece ani şi-a „reactivat-o”.
Pe lângă traforaj, meşterul popular practică și intarsia, o tehnică specială de a modela lemnul: „Practic, decupez în lemn anumite forme, individual, după un proiect iniţial. Contează cum aranjezi piesele şi direcţia fibrei, ca să iasă ca şi un tablou, după o pictură sau o fotografie, spre exemplu. Eu utilizez lemn de nuc, paltin, tei, cireş, arin, brad. După ce decupez piesele din lemn, conform proiectului, le şlefuiesc, apoi le îmbin şi le lipesc cu aracet. După aceasta, lemnul este lăcuit şi apoi înrămat”, a declarat Dan Avram, meşter popular.
Pe lângă aceste două, meşterul popular lucrează şi artizanat în sticle sau sculptură. A învăţat singur această tehnică: „Pasiunea cu traforajul o am de prin liceu. Însă te plictiseşti de la un moment dat să faci numai traforaj. Mai vrei să faci şi altceva. Aşa am început cu intarsia în lemn, iar de vreo doi ani de zile, fac şi artizanat în sticle. Am văzut meşterii populari din zonă cum lucrează şi am încercat şi eu să văd dacă pot să fac. Lucrând, înveţi singur cum trebuie să montezi piesele în interior”, ne-a explicat meşterul.
Căutat pentru copii din lemn ale bisericilor
Dan este atât de iscusit în lucrul cu lemnul încât poate reproduce, la scară mică, orice catedrală din lume. Acesta este şi motivul pentru care meşterul popular primeşte comenzi de la biserici, pentru a le face copii din lemn, în miniatură: „Comenzi pentru lucrări primesc din partea preoţilor de la biserici, care îmi dau fotografii cu biserica respectivă, pe care vor să o fac, iar eu o construiesc din lemn, la dimensiuni reduse. Preţurile variază în funcţie de lucrare şi de om. Acesta începe de la vreo 2.000 de lei şi ajunge până la 4.000 de lei pentru un chivot, spre exemplu. Nu se poate vorbi că faci foarte mulţi bani din pasiunea asta”, a mai spus meşterul popular.
Face troc pentru a-și procura materia primă
Nici lemnul pe care îl foloseşte ca şi materie primă nu este ieftin. Totuşi, omul a găsit o metodă prin care nu dă bani pe el, ci face troc. Aşa câştigă ambele părţi: „Materia primă mă descurc să o procur în diferite feluri. Aici în zonă sunt multe persoane care au scândură de nuc, de paltin, de tei şi omului, ba îi trebuie ceva lucrare de artizanat să facă un cadou, ba pentru el, şi uite aşa facem troc: el îmi dă lemn, eu îi plătesc prin faptul că îi confecţionez ceea ce are el nevoie, aşa că nu dau bani pe lemn”, a concis meşterul.
Dan Avram este înscris la Centrul de Creaţie din Baia Mare, ca meşter popular, fiind și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
felicitari,Dane!!! esti un adevarat artist!sanatate tie si familiei! putere pt.a putea creea noi capodopere! cu respect,un fost coleg de la flotatia baiut!