Vezi VIDEO
Pentru a beneficia de educatie in domeniul muzicii, cativa tineri talentati din Maramures fac sacrificii enorme. 135 de elevi si 18 cadre didactice de la Liceul de Arta isi fac ucenicia opt ore pe zi in cateva incaperi minuscule, care serveau pana nu demult drept… toalete la Grupul Scolar Sanitar. Motivul e simplu. Liceul de Arta este in santier de mai bine de doi ani, timp in care Ministerul Educatiei, desi a promis ca va acorda finantarea necesara pentru amenajarea unor noi sali de clasa, a uitat sa includa institutia de invatamant baimareana pe lista de investitii.
La mai bine de o jumatate de an de la memoriile depuse de conducerea Liceului de Arta catre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si MECTS, institutia a ramas tot fara banii necesari finalizarii lucrarilor incepute la extinderea institutiei prin mansardare.
Astfel, tinerii muzicieni fac in continuare scoala in cateva spatii puse la dispozitie de conducerea Grupului Scolar Sanitar. Este vorba de sapte sali de clasa, unele amenajate in locul unor foste toalete pe care le foloseau elevii si dascalii institutiei pana acum doi ani.
Nici macar aceste spatii nu vor putea fi utilizate la nesfarsit de catre profesorii catedrei de suflat-percutie-canto din cadrul Liceului de Arta si invataceii lor, deoarece acestea, pana la 31 iulie, acestea trebuie eliberate. Ce vor face dascalii si elevii? “Daca nu se va gasi o solutie, vom ajunge in strada”, a raspuns trist seful catedrei, Vilmos Ambrus.
Acesta sustine ca a cerut sprijinul reprezentantilor tuturor institutiilor abilitate pentru ca lucrarile de la Liceul de Arta sa se finalizeze, insa fara rezultat. Seful catedrei spune ca de vina pentru faptul ca banii guvernamentali nu au mai ajuns este culoarea politica a primarului municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, liberalul nefiind agreat de “portocaliii” lui Boc.
“Am facut adrese peste adrese si memorii peste memorii. Unele le-am inmanat personal in luna august Ecaterinei Andronescu, odata cu vizita sa in Maramures. Consilierul prezidential cu probleme de educatie si investitii, Alexandru Gussi, ne-a promis atunci ca banii necesari vor veni in cel mult doua saptamani, insa pana la aceasta ora n-am primit niciun leu…”, a precizat Ambrus.
Directorul liceului spune au primit sprijin doar la nivel local. “Din suma totala necesara investitiei, de 30 de miliarde lei vechi, am primit doar 12,5 miliarde. Si acelea doar de la Consiliul Local, care ne-a ajutat permanent in tot acest timp. Cu ajutorul CL am reusit sa terminam zidurile si sa montam ferestre. Din cele trei tronsoane care trebuie reabilitate, pana acum am reusit sa terminam doar unu”, a declarat directorul institutiei, Cristina Nemes Bota.
Cu toate acestea, demersurile administratiei locale nu au fost suficiente pentru ca in mansarda liceului sa se pot desfasura cursuri. Directiunea Liceului de Arta spune ca nefinalizarea lucrarilor a condus la neacordarea de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a unei aprobari, intrucat nu sunt gata caile de acces de la un corp la celalalt.
Pe elevi, in schimb, nu-i intereseaza acest lucru. Ei invata oriunde. Fac sacrificii… din dragoste pentru muzica. “Nu conteaza unde invat, nu ma deranjeaza, ca sala e mai mica. Important e ca ma pot pregati pentru olimpiada nationala din 7 aprilie. Sper sa obtin primul loc, asa cum am obtinut si anul trecut”, a spus Carina Coste, eleva in clasa a VII-a, pregatita de sotia prefectului, Maria Pocol, de asemenea cadru didactic.
Un alt elev face zilnic naveta din Baia Sprie doar pentru a beneficia de instruire in domeniu. “Fac jumatate de ora dimineata si inca jumatate de ora dupa cursuri spre casa, dar imi place foarte mult sa cant la flaut. As vrea sa fac asta pana in clasa a XII-a, dupa care voi vedea ce voi face”, a spus un tanar muzician de clasa a VII-a de la Liceul de Arta, Stefan Szekely.
Poate prea putini stiu faptul ca muzicienii de aur ai Liceului de Arta au strans, in ultimii cinci ani, 215 de premii la concursurile scolare. Tinerele talente baimarene au adunat la toate categoriile nu mai putin de 450-460 de premii, clasand Liceul de Arta pe locul 3 din 62 la acest capitol la nivel de tara, dupa un liceu vocational de arta din Bucuresti si altul din Cluj.
Reprezentantii FSLI au cerut explicatii Executivului, dar n-au primit niciun raspuns. “Avand in vedere ca bugetul a fost aprobat, am cerut celor de la Minister sa ne puna la dispozitie lista de investitii pe 2010. Ne aflam in luna martie si inca nu stim daca se vor acorda bani pentru lucrarile din scoli”, a explicat Liviu Marian Pop, secretarul general al FSLI si presedinte al organizatiei maramuresene.
Pana cand problema se va rezolva, talentatii elevi ai Liceului de Arta, care au facut furori la concursuri scolare nationale si internationale, sunt nevoiti sa se inghesuie in incaperi minuscule, care cu greu pot fi numite sali de clasa.
Sursa: Catalin Tineghe