Exporturile romanesti in Republica Populara Chineza au crescut, in primele sapte luni ale acestui an, cu 24% fata de perioada similara din 2013, dupa ce anul trecut inregistrasera o crestere de 34%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei. Evolutia ascendenta a schimburilor comerciale si a cooperarii economice romano-chineza din ultimii ani a fost discutata vineri, la lucrarile celei de-a XXIV-a sesiuni a Comisiei inter-guvernamentale romano-chineza de cooperare economica (Comisia mixta), conduse de Cosmin Catalin Olteanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, si Wang Shouwen, ministru asistent in Ministerul Comertului din Republica Populara Chineza.
In cadrul lucrarilor sesiunii au fost prezentate evolutiile economiilor romana si chineza si a fost evaluat stadiul colaborarii economice si comerciale bilaterale de la ultima sesiune a Comisiei mixte pana in prezent, fiind analizate, totodata, propuneri de dezvoltare in continuare a relatiilor bilaterale.
‘In contextul colaborarii economice, ministerele de resort din cele doua tari au exprimat dorinta de a incuraja si sprijini implicarea activa a companiilor romane si chineze in proiecte bilaterale de interes major in domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii, zootehniei si industriei alimentare, protectiei mediului si controlului poluarii, managementului apelor si imbunatatirilor funciare’, se arata in comunicat. La finalul lucrarilor, cei doi copresedinti, Cosmin Catalin Olteanu si Wang Shouwen, au semnat Protocolul sesiunii Comisiei Mixte, care prevede principalele directii de colaborare viitoare.
La lucrarile sesiunii Comisiei mixte au participat si reprezentanti ai unor importante companii si banci din Romania si Republica Populara Chineza. In marja sesiuni a XXIV-a a Comisiei Mixte, reprezentanti ai Cancelariei Primului-Ministru si secretarul de stat Cosmin Catalin Olteanu au avut o intrevedere cu seful delegatiei oficiale chineze, Wang Shouwen, si cu ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti, doamna Huo Yuzhen.
Cu aceasta ocazie, a fost subliniata importanta convorbirilor bilaterale la nivel inalt si a fost exprimata dorinta comuna de dezvoltare si diversificare a relatiilor economice si comerciale intre cele doua tari.
Totodata, a fost manifestat interesul demararii in Romania, pana la sfarsitul acestui an, a unor proiecte majore, sustinute financiar de catre partea chineza, fiind incurajata implicarea cat mai ampla a companiilor chineze in modernizarea sectorului minier, privatizarea companiilor cu capital majoritar de stat aflate in patrimoniul Ministerului Economiei, precum si continuarea implementarii deciziilor convenite in Memorandumul de Intelegere semnat intre Ministerul Economiei din Romania si Ministerul Comertului din Republica Populara Chineza privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea in comun a Parcului Tehnologic si Economic Chinezo-Roman.
Republica Populara Chineza este principalul partener comercial al Romaniei in zona asiatica din punct de vedere al valorii schimburilor comerciale, atat la export, cat si la import. In primele 7 luni ale anului 2014, conform datelor statistice romanesti, volumul total al schimburilor comerciale romano – chineze (exclusiv RAS Hong Kong) a inregistrat valoarea de 2,291 miliarde dolari (in crestere cu 24,9% fata de perioada similara a anului 2013), din care export romanesc pe piata chineza 494 milioane dolari (in crestere cu 26,42% fata de perioada similara a anului precedent) si import 1,834 miliarde dolari (in crestere cu 24,53%).
La data de 31 august 2014 erau inregistrate in Romania 11.277 societati comerciale cu participare chineza la capitalul social, valoarea totala a investitiilor chineze in Romania fiind de 407 milioane dolari (0,8 % din totalul investitiilor straine in Romania). R. P. Chineza se claseaza pe locul 18 in topul tarilor care au investit in tara noastra.
Companii chineze importante se afla in faze avansate de negociere pentru a construi, cu finantare chineza, mai multe obiective de investitii din Romania: Unitatile 3 si 4 de la Centrala Nuclearo-Electrica de la Cernavoda, Termocentrala de 500 MW de la Rovinari, retehnologizare si instalatii de desulfurare la grupurile energetice 3 si 4 de la termocentrala Deva (Mintia), hidrocentrala cu acumulare prin pompare Tarnita – Lapustesti.
Sursa: Agerpres