Astronomii care fac parte din misiunea Kepler au descoperit o noua exoplaneta, intitulata Kepler-452b, despre care sustin ca este cea mai asemanatoare Pamantului dintre toate exoplanetele descoperite pana acum, potrivit unui anunt facut joi de NASA.
Noua planeta este cu circa 60% mai mare in diametru decat Pamantul si se afla la o distanta de 1.400 de ani lumina in directia constelatiei Cygnus.
Kepler-452b graviteaza in jurul propriului soare, fata de care se afla la o distanta cu 5% mai mare decat Terra, astfel ca timpul petrecut pentru o rotatie completa este de 385 de zile, fata de 365 in cazul Pamantului.
Conform oamenilor de stiinta, Kepler-452b are sanse mari sa fie o planeta telurica, cu zone stancoase si apa, insa masa si compozitia acesteia nu au fost inca determinate.
De asemenea, deocamdata nu exista dovezi privind existenta unor forme de viata pe aceasta planeta.
Potrivit NASA, varsta exoplanetei este estimata la 6 miliarde de ani (cu 1,5 miliarde de ani mai mult decat Terra), astfel ca „ne putem gandi la Kepler 452-b ca la un var mai mare al Pamantului”.
Noua descoperire vine dupa ce, la inceputul acestui an, NASA a anuntat identificarea altor doua exoplanete, considerate „gemene” ale Terrei, unde apa ar putea exista in stare lichida si ar putea, astfel, sa intretina viata.
Este vorba despre Kepler-438b si Kepler-442b, care se afla pe orbitele unor stele din categoria piticelor rosii, mai mici si mai putin fierbinti decat Soarele, aflate la distante de 470 de ani-lumina, respectiv 1.100 de ani-lumina de Terra. Un an-lumina echivaleaza cu aproximativ 9.461 miliarde de kilometri.
Telescopul spatial Kepler monitorizeaza peste 150.000 de stele de la lansarea lui in anul 2009 si are misiunea de a descoperi planete locuibile aflate dincolo de granitele Sistemului Solar.
Numarul exoplanetelor descoperite cu ajutorul telescopului Kepler se ridica in prezent la 4.696, dintre care 1.030 sunt confirmate. Doar un mic numar dintre acestea au, insa, dimensiuni apropiate de cea a Terrei.
Sursa: Mediafax