Vezi VIDEO
Piata asigurarilor de viata este putin cunoscuta pentru romani, dupa cum arata specialistii din domeniu. Fie din cauza veniturilor reduse, fie din cauza reticentei pe care o au fata de societatile de asigurare, numerosi romani refuza sa incheie o polita care ar putea sa le fie de mare ajutor in cazul unui accident sau chiar al unui deces. Pentru a fi cat mai competitivi, asiguratorii vin cu oferte prin care sa le starneasca interesul potentialilor clienti si propun variante mixte, care cuprind atat o asigurare de risc, cat si o solutie de economisire.
In timp ce in statele europene occidentale veniturile din prime incasate in cazul asigurarilor de viata ajung chiar si pana la 10 procente din Produsul Intern Brut (PIB), in statele balcanice, printre care se afla si Romania, veniturile din prime incasate nu depasesc 2% din PIB. Pe langa faptul ca sunt mult mai multi asigurati la nivel european, si sumele alocate pentru politele de asigurare sunt diferite. Daca un european aloca in medie 1.000 de euro pe an pentru a-si asigura viata, romanii cheltuiesc de 50 de ori mai putini bani pentru un astfel de produs.
„In statele europene, un cetatean european aloca 1.000 de euro pe an pentru asigurari de viata, pentru a-si asigura stabilitatea financiara, in timp ce un cetatean roman aloca abia 20 de euro pe an. Probabil ca exista si o explicatie, intrucat situatia financiara nu corespunde intr-un stat european cu situatia economica din Romania, dar cu toate acestea se poate gandi orice cetatean sa aiba o asigurare de viata pentru cazuri de deces, pentru a asigura o garantie financiara celor dependenti de el”, a explicat directorul de agentie a unei societati de asigurari, Csaba Miklos.
Societatile de asigurare propun asigurari de viata care acopera mai multe riscuri, precum accidentele sau invaliditatea, dar care ofera si posibilitatea de economisire. Pe perioada asigurarii beneficiarul poate incasa prima de asigurare in cazul unui accident, iar daca la finalul perioadei contractuale nu a incasat bani din partea asiguratorului, poate sa retraga intreaga prima de asigurare, suma fiind neimpozabila.
In functie de bugetul persoanei asigurate, pretul unei asigurari de viata porneste de la 100 de lei si poate ajunge la cateva sute de lei pe luna, in cazul unei perioade asigurate mai mari. „Cu cat suma asigurata este mai mare, cu atat si perioada de asigurare intr-adevar are un aport destul de mare, deci daca perioada asigurarii este de 30 de ani, prima de asigurare poate sa ajunga la 100.000 de lei, in jur de 300 – 400 de lei lunar. Pentru un buget mai mic, de exemplu la 20.000 de lei, pe o perioada de 7 ani de zile, cu o prima lunara de 100 de lei deja se pot incheia asigurari prin care este asigurat atat pentru investitii, economisire, cat si pentru asigurarea unor riscuri aparute in cursul anilor de asigurare”, a mai aratat Csaba Miklos.
Primele de asigurare, dar si sumele de plata lunare pentru politele care includ riscul de accident difera in functie de domeniul de activitate sau de hobby-urile pe care le are persoana asigurata. Daca o persoana practica planorismul sau participa la concursuri de motociclete, primele lunare se majoreaza semnificativ.
Un alt aspect important la incheierea unei polite pentru asigurarea unor riscuri este varsta beneficiarului. Acesta trebuie sa aiba mai mult de 16 ani si sa nu depaseasca varsta de 60 de ani atat la data incheierii asigurarii, cat si la data expirarii perioadei de asigurare.
Sursa: Gabriela Kuhajda