Vezi VIDEO
Locuitorii din Baia Mare care nu au asigurare obligatorie pentru locuinta scapa de amenda, cel putin deocamdata, pentru ca reprezentantii primariei nu au datele cu persoanele care nu au polite. Chiar si dupa o jumatate de an de la termenul stabilit pentru incheierea asigurarilor obligatorii pentru locuinta, niciun baimarean nu a fost sanctionat pentru incalcarea legii, vina apartinand insa asiguratorilor.
Oficialii Directiei de Venituri Baia Mare, cei care trebuie sa faca verificarile, nu au primit inca lista contribuabililor care nu si-au incheiat polita de asigurare desi de mai bine de trei luni au cerut sa le fie transmise datele.
“Deocamdata nu ni s-au comunicat listele nici de catre societatile de asigurare catre care am facut adresa, nici de catre PAID (n.r. – Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale). Adresa am trimis-o in luna octombrie si inca nu am primit raspuns, desi obligativitatea este de 30 de zile. Asteptam sa primim aceste liste pentru a putea notifica oamenii”, a declarat seful serviciului Constatare Impunere Control, Lia Muresan.
Reprezentantii Directiei de Venituri i-au sfatuit pe baimareni sa nu amane incheierea politelor de asigurari, astfel incat sa nu se trezeasca direct cu notificarile de amenda.
“Rugamintea noastra este ca persoanele sa isi incheie aceste asigurari pentru ca sunt obligatorii prin lege si sa nu astepte sa fie notificati si amendati de catre institutia noastra. Cei care nu si-au incheiat asigurarea o pot incheia, iar cei carora le-a expirat asigurarea, fiind incheiata pe un an de zile, sa isi incheie o noua asigurare, cu atat mai mult ca in perioada acesta sunt si reduceri”, a declarat Lia Muresan.
Nu se stie cand se vor trimite primele somatii de plata baimarenilor fara asigurare obligatorie pentru locuinta. Teoretic, primarii puteau amenda persoanele care nu au incheiata polita inca din 5 august 2011, sanctiunile fiind cuprinse intre 100 si 500 de lei. Prin lege, in cursul anului trecut, s-a stabilit obligativitatea asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) la valori de 10 ori 20 de euro pe an.
Sursa: Anca Popescu