Vezi VIDEO
Asigurarile obligatorii pentru locuinte nu ii impresioneaza pe maramureseni. Acestia nu se inghesuie sa incheie aceste polite, mai ales ca nimeni nu a aplicat pana acum nicio amenda pentru lipsa asigurarilor. Anul trecut doar 11% dintre locuintele din judet au fost asigurate pentru aceste riscuri. Asiguratorii spun ca se prefera politele facultative, deoarece ele ii despagubesc pe oameni pentru riscuri reale si nu improbabile, ca si in cazul asigurarii obligatorii. Conform legii, fiecare proprietar de locuinta trebuie sa incheie o polita de asigurare obligatorie, in valoare de 10 sau 20 de euro, in functie de tipul locuintei. Riscurile acoperite de aceasta polita sunt cele aferente dezastrelor naturale, respectiv : inundatii, cutremure si alunecari de teren.
Riscuri care au sanse mici sa se produca, de exemplu, in mijlocul municipiului Baia Mare. Tocmai de aceea putini maramureseni s-au conformat cerintelor si au incheiat aceasta polita. La sfarsitul anului 2014 in Maramures erau asigurate obligatoriu doar 21.412 locuinte, adica putin peste 11% din totalul imobilelor.
Gherasim Domide, reprezentantul unei firme de brokeraj asigurari, ne explica si motivele pentru care politele nu si-au atins scopul vizat de autoritati : „Sunt doua aspecte: primul cel al amenzilor, in sensul ca pana in prezent nu cunoastem cazuri in tara ca primariile sa amendeze cetatenii ca nu au incheiat aceasta polita. Desi exista prevederea in lege si chiar a fost majorata (n.r. amenzile pot ajunge pana la 500 de lei). A doua problema, aceste polite acopera niste riscuri care nu se intrevad sau nu sunt peste tot. Luam exemplu apartamentele de pe bulevardul Bucuresti din Baia Mare, care sunt asigurate pentru riscuri de alunecari de teren si inundatii de rau. Dar aceste riscuri nu se vor produce.”
Asa se face ca maramuresenii prefera sa incheie polite facultative pentru locuinte. Chiar daca nu se cunoaste numarul exact al acestora, brokerul de asigurari spune ca sunt mult peste cele obligatorii.
„Si atunci lumea prefera sa incheie polite facultative care acopera riscuri evidente. De exemplu, pe oricare din arterele din municipiul Baia Mare un apartament este supus riscului de incendiu, apa de conducta, raspunderi civile fata de vecini, infiltratii de apa, care sunt riscuri reale, fata de riscuri imaginare cum sunt cele din polita obligatorie ”, a precizat Gherasim Domide.
In plus, pretul acestor polite este semnificativ egal, ba politele facultative pot costa mai putin, chiar si 15 euro, in functie de valoarea imobilului si de suma reala asigurata.
In urma cu doi ani, Autoritatea de Supraveghere Financiara a acceptat ca polita facultativa sa fie valabila daca acopera si riscurile din polita obligatorie. Dupa nici un an, Autoritatea s-a razgandit, iar acum polita obligatorie trebuie incheiata din nou, separat.
Sursa: Sonia Rajnita