Amenzile pentru lipsa asigurarii obligatorii a locuintei vor fi aplicate in conformitate cu normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), arata Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). „In ceea ce priveste termenul pana la care pot fi incheiate politele PAD fara a exista riscul unei sanctiuni, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) – singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare sau intermediere in asigurari in Romania – a asigurat difuzarea de informatii in acest sens”, precizeaza MAI.
Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, spunea, in 15 iulie, ca primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita de asigurare obligatorie a locuintei incepand cu 5 august 2011.
Legea stabileste ca obligativitatea incheierii politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari de teren si indundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar in primul an proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca obligativitatea incheierii politei are ca termen limita 15 iulie 2011, interpretand ca primul an de aplicare deja a expirat. Prevederile legislative pot fi interpretate insa si ca permitand aplicarea de sanctiuni doar dupa august 2012, intrucat populatia devine obligata sa incheie polite abia dupa adoptarea normelor, publicate in Monitorul Oficial la 6 mai 2011.
Potrivit Angelei Toncescu, CSA va infiinta o baza de date comuna atat pentru asigurarile obligatorii, cat si pentru cele facultative, care va fi pusa la dispozitia autoritatilor locale.
„In acest mod, primarii vor sti exact cine are incheiata o asigurare de locuinta si cine nu, pentru a evita orice fel de confuzie in momentul in care vor trimite notificarile pentru incheierea unei astfel de polite”, afirma presedintele CSA.
Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 40 la suta sunt asigurate in prezent impotriva calamitatilor naturale prin polite facultative sau obligatorii. Din totalul politelor incheiate, doar 7,4 la suta (aproximativ 640.000 de locuinte) reprezinta polite obligatorii.
Toncescu spunea ca Parlamentul lucreaza la un nou proiect pentru modificarea Legii 260/2008, iar CSA va avea cateva amendamente, pe care nu le-a precizat.
CSA anunta, la inceputul lunii, ca societatea care emite politele de asigurare obligatorie a locuintelor, PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), va incheia protocoale de colaborare cu primariile si alte autoritati pentru vanzarea acestora si estimeaza ca cinci milioane de cladiri, reprezentand 60 la suta din fondul locativ, nu sunt asigurate.
Prima de asigurare anuala este de10-20 de euro, in functie de tipul imobilului, si acopera daune cuprinse intre 10.000 euro si 20.000 de euro.
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
Sursa: Mediafax