Elvetia a acordat Romaniei o finantare nerambursabila de 2,15 milioane de franci elvetieni pentru un proiect vizand combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, in cadrul unui program de asistenta financiara nerambursabila de 181 milioane franci elvetieni (circa 150 milioane de euro).
Acordul de proiect a fost semnat marti, la Bucuresti, de ministrul Finantelor Publice, Ioana Maria Petrescu, si ambasadorul Elvetiei in Romania, Jean Hubert Lebet, beneficiarul proiectului fiind Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
„Acordul pentru programul de cooperare romano — elvetian, prin care Elvetia pune la dispozitia Romaniei o finantare nerambursabila de 181 milioane franci elvetieni, a fost semnat in urma cu patru ani, iar programul a demarat in urma cu trei ani, rezultatele implementarii fiind vizibile in special la proiectele in domeniul energiei, cercetarii, educatiei si promovarii societatii civile”, a declarat ministrul Ioana Maria Petrescu.
Oficialul MFP a precizat ca, la inceputul anului 2014, in cadrul acestui acord, a fost lansat programul romano-elvetian pentru IMM-uri, cu o valoare de 20 milioane franci elvetieni, prin care se acorda credite de investitii pentru IMM-uri.
Pana in prezent, au fost aprobate 280 de credite de investitii pentru IMM-uri, a precizat Petrescu.
Ministrul Finantelor a mentionat ca Romania a reusit sa contracteze 70 — 71% din fondurile nerambursabile de 181 milioane franci elvetieni, iar restul sumelor pot fi angajate pana pe 7 decembrie 2014. „Cooperarea romano-elvetiana este foarte eficienta si nu am intalnit niciun fel de probleme serioase. Romania este un partener serios, de incredere si pe care te poti baza”, a declarat ambasadorul Elvetiei la Bucuresti.
Lebet a afirmat ca perspectivele pentru ca Elvetia sa acorde in continuare Romaniei asistenta financiara nerambursabila sunt bune, dar nu a avansat alte informatii despre sumele pe care aceasta le-ar putea oferi tarii noastre, dupa finalizarea actualului acord. Referindu-se la proiectul semnat marti, Thomas Stauffer, seful Biroului Contributiei Elvetiene, a declarat ca lupta impotriva spalarii banilor si finantarii este o prioritate a comunitatii internationale si este esentiala pentru asigurarea unui sistem financiar international stabil si transparent.
Stauffer a mai spus ca legislatia romaneasca respecta standardele internationale in domeniu si legislatia armonizata a Uniunii Europene/ UE/.
Proiectul semnat marti este in valoare totala de 2,53 milioane franci elvetieni, din care 2,15 milioane franci elvetieni reprezinta contributia Elvetiei.
Sursa: Agerpres