Vezi VIDEO
Asistenta sociala a varstnicilor la domiciliu trebuie imbinata cu infiintarea de centre medico-sociale. E unul din aspectele semnalate in cadrul manifestarilor organizate astazi, 24 martie, la Centrul Rivulus Pueris din Baia Mare, de Ziua Asistentei Sociale. Primarul municipiului Baia Mare a aratat ca ar fi nevoie ca majoritatea serviciilor de asistenta sociala sa fie preluate de asociatii si fundatii, dar si de biserica.
Asistenta sociala ramane unul din domeniile importante din viata comunitatii. Dovada sta si faptul ca de la un an la an numarul asistentilor sociali din Baia Mare a crescut, tocmai pentru ca persoanele aflate in nevoie sa poata beneficia de sprijinul necesar.
„Avem bucuria ca in fiecare an in luna martie, luna dedicata asistentei sociale, sa fim recunoscatori si noi asistentilor sociali care ofera servicii pentru indivizi, lucruri sau comunitati, sa fim recunoscatori celor care vin in sprijinul persoanelor cu nevoi speciale. Asistenta sociala in municipiul Baia Mare este un domeniu care intereseaza autoritatea publica locala, este un domeniu care se dezvolta, este un domeniu care daca in urma cu 12 ani, la infiintarea Serviciului Public de Asistenta Sociala, existau doar doi asistenti sociali, astazi avem 24 de asistenti sociali care lucreaza pentru a oferi servicii pentru comunitatea baimareana”, a declarat directorul general al Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare, Bogdan Gavra.
De ziua lor, asistentilor sociali li s-au adresat multumiri pentru activitatea pe care o desfasoara in fiecare zi. In cadrul manifestarilor dedicate acestei zile au fost evidentiate si aspectele care ar trebui solutionate.
„Mi-as dori foarte mult sa ajungem un punct in care sa acoperim integral municipiul Baia Mare cu centre sociale pentru a acoperi intreaga nevoie, mi-as dori sa ajungem intr-un punct in care sa avem majoritatea serviciilor noastre preluate de asociatii si fundatii si nu facute de autoritatea locala. Aceasta e tinta spre care trebuie sa ajungem. Mi-as dori foarte mult si aici poate se vor supara unii, dar poate o sa inteleaga majoritatea, mi-as dori ca in aceasta zona a activitatii sociale sa se implice biserica, si aici ma refer la toarte cultele religioase. Rolul bisericii trebuie sa fie si acela de a acorda unele servicii de asistenta sociala si cred ca aici in Baia Mare si in Maramures s-a inteles acest lucru”, a spus primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Pe de alta parte, edilul baimarean a precizat ca in acest an va fi demarat un proiect prin care se va urmari sprijinirea varstnicilor. In acest sens, s-a facut apel chiar la Consiliul Judetean de a pune la dispozitia municipalitatii cladiri aflate in stare de degradare, dar care ar putea fi reabilitate si transformate in centre medico-sociale.
„Imi doresc mult sa ajungem la un numitor comun cu Consiliul Judetean pentru a face in comun sau pentru a face noi, Primaria municipiului Baia Mare si Consiliul Local, un centru pentru seniori la Policlinica 2 de pe strada Progresului. Este locatia potrivita unde putem sa avem si spatiul necesar pentru cazare si pentru alte tipuri de servicii sau activitati. La fel si pe strada Victor Babes, acolo unde exista o cladire unde a functionat Sectia de pediatrie 3, unde ideea noastra si a domnului director Gavra este sa facem un centru medico-social. Decat sa lasam CJ, care are un buget limitat, sa observe cum i se degradeaza cladirile, mai bine le folosim pentru comunitate si pentru cei care intr-adevar au nevoie”, a adaugat Catalin Chereches.
Totusi, alesul local a mai aratat ca varianta cea mai potrivita ar fi sa se imbine asistenta sociala la domiciliul varstnicilor cu serviciile din centrele medico-sociale, in cazul celor care au nevoie de ingrijiri speciale si asistenta medicala adecvata.
In cadrul evenimentului de astazi a fost punctat si rolul organizatiilor neguvernamentale care presteaza servicii sociale, reprezentanti ai asociatiilor si fundatiilor finantate din bugetul local prezentandu-si activitatea.
Sursa: C. T.