Vezi VIDEO
Sistemul de sanatate din Maramures se confrunta cu o criza acuta de personal, cauzata in mare parte de plecarile masive ale asistentilor medicali la munca in strainatate. Si nici nu e de mirare. Banii sunt mai multi si conditii de lucru mai bune. In anul 2007 au parasit sistemul de sanatate maramuresean nu mai putin de 400 de asistenti, in timp ce in anul 2009, 70 de angajati au plecat peste hotare.
Numarul asistentilor medicali care pleaca din spitalele si cabinetele maramuresene a depasit pragul de 450, in ultimii doi ani. 70 dintre acestia au ajuns in unitatile sanitare de peste hotare in 2009. Mai mult de jumatate sunt din Baia Mare, in timp ce 30 au provenit din celelalte institutii medicale din judet. Varful exodului a fost insa anul 2007, cand 400 de asistenti au parasit spitalele din Maramures, momiti de salariile mari si conditiile de munca mult mai bune.
In timp ce asistentii medicali ”fug” in masa in alte tari, Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare functioneaza la limita inferioara a normativului. Aici exista aproximativ 130 de posturi vacante de asistenti.
Viorica Totorean, vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali din Romania si presedintele filialei Maramures a organizatiei, spune ca s-au mai inregistratmigrari de personalul medical pe parcursul anilor, insa din 2000 putem vorbi de un adevarat exod al acestora.
„Din 2000 incoace putem vorbi chiar de un exod al asistentilor, pentru ca exista foarte multi care si-au suspendat contractele de munca aici si au plecat definitiv”, a precizat ea.
Viorica Totorean a mai aratat ca plecarea lor in tarile europene este justificata de conditiile de munca si salariile mult mai mari. „In vizitele pe care le-am facut in Spania si Anglia am vazut ca un asistent are in grija maximum patru-cinci bolnavi, in timp ce la noi, cel putin la Sectia Terapie Intensiva, un asistent poate avea pana la noua, zece ori chiar 12 bolnavi in grija. Deci volumul de munca este mult mai mare”, a completat ea.
Asistentii medicali de la Spitalul Judetean ”Dr. Constantin Opris” spun ca unii dintre colegii lor pleaca in strainatate chiar si numai pe perioada concediilor de odihna pentru a-si rotunji veniturile.
„Din sectia noastra au plecat trei asistente si patru infirmiere. De altfel, doua dintre infirmiere au plecat chiar pentru o perioada scurta, in concediul de odihna, pentru a-si mai rotunji veniturile. In alte tari, dupa ce-si platesc chiria si cheltuielile de intretinere, asistentii raman cu cel putin 500 euro din salariu, in timp ce aici, un asistent cu vechime poate ajunge la maximum 300 euro pe luna”, spune Maria Gatan, asistenta sefa din Sectia Neonatologie a Spitalului Judetean din Baia Mare. Ea a mai aratat ca salariul unui asistent incepator porneste de la 600 lei.
Sursa: Angela Sabau