Parintii copiilor bolnavi de autism din judetul Maramures au de acum o asociatie unde se pot intalni si discuta despre metodele de recuperare a copiilor diagnosticati cu aceasta boala. Parintii care au fost pusi in fata acestei situatii au semnalat ca in judet nu exista nici specialisti care sa cunoasca problematica acestei boli, dar, la ora actuala, nu exista nicio solutie pentru scolarizarea minorilor cu autism.
In Baia Mare, a fost infiintata Asociatia Autism. Initiatorii acestui proiect au fost chiar parintii unor copii bolnavi de autism care au semnalat ca se confrunta cu mai multe probleme. Nu numai ca nu exista medici care sa stie sa puna diagnosticul corect inca de la cele mai fragede varste ale copilului, insa nu exista nici specialisti care sa stie si sa doreasca sa se ocupe de copiii care prezinta aceasta boala, au spus acestia.
Reprezentantii asociatiei au precizat ca isi doresc ca tot mai multa lume sa fie informata despre autism, pentru ca in cazul in care ar fi vreodata pusi intr-o astfel de situatie sa stie ce atitudine sa adopte.
Presedintele Asociatiei Autism Baia Mare, Florina Matei, a declarat ca si-a propus sa informeze oamenii, dar si sa ii sensibilizeze. ”Prea putina lume stie ce inseamna autismul si ne trezim parinti de copii cu autism. Aflam diagnosticul lor la varste inaintate, de 7-8-10 ani, cand e prea tarziu. Copiii cu autism inca nu au un statut in Romania, de aceea ne-am gandit la promovarea drepturilor persoanelor autiste la sanatate si apoi la educatie”, a spus Florina Matei.
Ea a atras atentia ca nu sunt specialisti care sa poata pune un diagnostic clar, astfel incat copilasilor li se prescrie la inceput un tratament pentru o cu totul si cu totul alta afectiune. Ea a precizat ca se doreste incheierea unor parteneriate pentru formarea profesionala a unor specialisti si atragerea de voluntari care sa participe la actiuni de terapie cu copiii autisti.
Scopul acestei organizatii este asigurarea accesului persoanei bolnave de autism la o terapie specializata. Reprezentantii ei au aratat ca prin infiintarea acestei organizatii se doreste ”asigurarea accesului persoanelor bolnave de autism la o terapie specializata, terapie la care putine persoane au acces, din vina asa zisului sistem”.
Asociatia Autism Baia Mare functioneaza in sediul ASSOC de pe bulevardul Unirii 28. Parintii copiilor care sufera de autism si care doresc sa se inscrie in asociatie se pot prezenta la sediul ASSOC, sambata, de la ora 16.00.
”Asociatia Autism Baia Mare are 8 membri fondatori. Noi vom pregati in scurt timp un site cu toate informatiile despre asociatie. Pana atunci statutul poate fi gasit la sediul ASSOC. Celor care doresc sa devina membri le transmit ca ne intalnim saptamanal aici, de obicei sambata. Am decis sa ne unim fortele in lupta cu aceasta maladie”, a spus Florina Matei.
La ora actuala, viitorul acestor copii se afla sub un mare semn de intrebare. Ei trebuie ajutati prin terapii specializate pentru a dobandi abilitati pe care le au restul persoanelor, care presupun o foarte buna cunoastere a autismului, a spus si vicepresedintele Asociatiei Autism, Traian Pop, tatal unei fetite cu un asemenea diagnostic.
Iolanda Sztrelenczuk, membru fondator al asociatiei, a facut o declaratie emotionanta, care a aratat cat de importanta este grija pentru un copil autist. ”Fetita mea Julia are sase ani si a fost diagnosticata anul trecut. Pana in iunie anul acesta avea tratament medicamentos – calmante. Nu vorbea, nu facea contact vizual, striga cand intalnea persoane noi sau cand era pusa in situatii noi. De cate ori o priveam ma gandeam cu groaza la viitor. Din iunie anul acesta, mergem la un specialist in Bucuresti. Tratamentul este homeopat, dar este eficient doar daca exista si terapie comportamentala adecvata ca la ASSOC. Fetita mea a inceput acum sa vorbeasca, rade, ma saruta. Sunt sigura ca si pentru ceilalti copii exista solutii”, a spus mamica.
La ASSOC Baia Mare exista un Centru de Recuperare pentru Copiii Autisti, care a fost deschis inca din 2005, in cadrul unui proiect al organizatiei. De la sfarsitul anului 2006, centrul a fost preluat de Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS), care asigura salariile si materialul didactic. In cadrul centrului se ofera terapie unui numar de 24 de copii bolnavi de autism, in timp ce alti 36 de copii autisti sunt in evidentele sectiei Psihiatrie Pediatrica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare.
Numarul copiilor autisti din judet este cu siguranta insa mult mai mare de 3-4 ori, dupa cum au spus reprezentantii asociatiei. Acestia au precizat ca si-au propus sa se zbata pentru acesti copii, mai ales ca ei pot fi recuperati, chiar daca nu 100%.
Pana la un an si jumatate copilul autist se dezvolta normal, iar diagnosticul poate fi pus la varsta de un an si jumatate pana la 3 ani. ”Autistii pot fi recuperati, asta e speranta care ne-a dat incredere sa pornim in aceasta lupta cu boala. De recuperat suta la suta nu se poate, insa se pot recupera in anumite proportii”, a mai spus Florina Matei.
Conform pshihopedagogului Zita Sandor din cadrul Centrului de Recuperare pentru Copiii Autisti Baia Mare, cei care prezinta aceasta boala sunt in aparenta ca oricare alt copil de varsta lor. Numai ca acesti copii autisti au deficiente in vorbire si socializare.
”Copilul autist e in aparenta ca oricare altul, dar are mari deficiente in vorbire, in socializare. Copilul autist nu priveste pe nimeni in ochi. Prima problema este refuzul contactului social, copilul autist evita comnpania oricarei persoane, nu se joaca cu alti copii, nu reactioneaza daca e strigat, se refugiaza in lumea lui.”
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult