Directorul executiv al organizatiei, Daniel Filipas, a precizat ca lucrurile vazute in Ungaria l-au determinata sa accelereze lucrul la realizarea unui proiect pe care il are in minte de mai multa vreme. El are in plan infiintarea unui centru de echitatie si tratament in Baia Mare destinat indeosebi copiiilor cu dizabilitati, dupa un model al celui din Szentes.
Daniel Filipas a recunoscut ca misiunea nu va fi usoara, dar a spus ca merita pentru ca rezultatele hipoterapiei pe grupul din Maramures au fost deosebite. ”Dupa delfini, eficienta tratamentelor cu cai se plaseaza pe locul doi”, a spus el.
In localitatea maghiara, copiii au avut posibilitatea sa calareasca zilnic, asta spre suprinderea parintilor care i-au insotit si care au ezitat sa ii lase sa urce in sa, mai ales ca unii dintre ei au handicapuri locomotorii grave. Satisfactia de dupa a fost insa enorma si toata lumea s-a indragostit de calul special dresat pentru a-i ajuta pe cei cu dizabilitati.
”Singura noastra greseala a fost ca nu am adus calul acasa”, a spus una dintre participante. Maramuresenii au fost impresionati si de dresoarea animalului, despre care au spus ca este o profesionista care a invatat meserie in Austria si Japonia.
In tabara au fost 13 copii si tineri, opt parinti, precum si patru membri ai asociatiei Esperando, fondurile fiind obtinute in mare parte de la Consiliul Local Baia Mare – prin Serviciul de Asistenta Sociala, dar si din sponsorizari. Daniel Filipas a precizat ca s-a incheiat si un parteneriat cu reprezentantii bazei din Szentes, iar o prima colaborare va fi in toamna cand va avea loc un seminar pe teme de terapii alternative la carea va participa inclusiv dresoarea calului.
Sursa: Meda Muntean