Guvernul a mandatat Ministerul Economiei sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea CupruMin, acest investitor, care poate fi trader sau producator din domeniu, urmand sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro, a declarat ministrul Varujan Vosganian. Decizia a fost luata, astazi, 27 februarie, de Guvern printr-un memorandum prezentat de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, in care se arata ca societatea CupruMin are nevoie de finantare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu si noi decopertari, astfel incat sa isi mareasca zona de exploatare.
Avand in vedere ca societatea CupruMin este angajata in cateva procese, inclusiv cu fostul castigator al licitatiei de privatizare anterioare, Roman Copper, Guvernul nu a mai putut opta pentru varianta privatizarii, ci pentru cea a unei asocieri cu un investitor, a spus Vosganian.
” Din partea investitorilor, se presupune sa furnizeze o suma de bani in situatia in care sunt traderi pe piata sau, eventual, chiar infrastructura tehnologica, daca sunt producatori pe piata. Sumele de bani vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor, pentru onorarea obligatiilor de mediu si pentru continuarea decopertarilor. Un nivel minim care sa justifice eficienta acestei actiuni ar fi undeva la 40-50 milioane de euro „, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, Ministerul Finantelor a acceptat ca 50% din profitul operational sa ramana la dispozitia CupruMin pentru a putea onora obligatiile iminente de mediu, de circa doua milioane de euro.
Vosganian a precizat ca, in acest moment, Guvernul nu ia in calcul instrainarea unor actiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifica. „Investitorul ofera resurse financiare, CupruMin, in schimb, achita cu produsul finit. Pretul la care se va tranzactiona produsul finit va fi corelat cu evolutia preturilor pe pietele bursiere internationale”, a spus Vosganian.
El nu a oferit detalii cu privire la procedura de selectie a investitorului, dar a precizat ca isi propune ca investitorul sa fie identificat pana la jumatatea acestui an. In primavara anului trecut, CupruMin a fost oferit la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a CupruMin a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.
Foto: Mediafax
Sursa: Mediafax