Ucrainenii strămutaţi în România vor fi protejaţi împotriva traficului de persoane cu ajutorul iniţiativei bilaterale “Protect, Support, Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV”, iniţiativă care beneficiază de un grant în valoare de 160.000 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.
Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială – ASSOC, Baia Mare, județul Maramureș, România, în calitate de promotor, susține acest seminar din cadrul inițiativei bilaterale “Protect, Support, Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV”, finanțată prin Programul Dezvoltare Locală, al cărui operator de program este Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS). În acest context sunt prezentate serviciile oferite, intervențiile de urgență în vederea sprijinirii persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană sosite în România în contextul crizei umanitare rezultate în urma războiului Rusiei în Ucraina, inclusiv tema propusă: “Prevenirea și conștientizarea împotriva traficului de ființe umane”.
Seminare de informare și conștientizare
Obiectivul principal al inițiativei bilaterale îl reprezintă prevenirea traficului de persoane și acționarea în situațiile în care există persoane strămutate de cetățenie ucraineană victime sau potențiale victime ale acestei infracțiuni. Scopul este ca persoanele strămutate de cetățenie ucraineană care tranzitează România sau doresc să petreacă timp în țara noastră să fie cât mai în siguranță. Ca răspuns la posibilitatea existenței unor grupuri de persoane cu preocupări în sfera criminalității organizate, respectiv, a traficului de persoane în apropierea trecerii frontierei din nord-vestul României cu Ucraina, s-a creat o echipă de intervenție formată din experți care să vină în întâmpinarea nevoilor persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană în cazul în care situația o impune. Un demers eficient în lupta împotriva traficului de persoane are în vedere desfășurarea activităților de informare/conștientizare nu numai a beneficiarilor, dar și a tuturor celor implicați și aflați în contact direct cu persoanele strămutate de cetățenie ucraineană. În acest sens, se vor susține mai multe seminare în diverse localități din punctele de trecere a frontierei de pe teritoriul României pe teme specifice traficului de persoane. Totodată, un indicator pentru reducerea traficului îl constituie implicarea activă și „educarea” persoanelor strămutate de cetățenie ucraineană asupra drepturilor, promovarea migrației sigure, a locurilor de muncă legale, a serviciilor de protecție/asistență care pot fi accesate. Inițiativa bilaterală se desfășoară pe o perioadă determinată, urmând să se finalizeze în luna februarie 2023. În această perioadă persoanele strămutate de cetățenie ucraineană, posibile victime sau victime ale traficului de persoane, pot primi pe lângă ajutorul și sprijinul de urgență necesar, redirecționare către ajutor medical, consiliere psihologică, evaluare și anchete sociale, consiliere juridică, precum și alte informații sau orice altă asistență în funcție de caz și nevoie. Serviciile oferite în cadrul inițiativei bilaterale “Protect, Support, Empower Human Trafficking Victims in Romania – PSEV” sunt în completare și nu ca să dubleze activitățile de asistență prevăzute de legislația în vigoare și oferite de lucrătorii instituțiilor publice abilitate.
A fost înființat un call center pentru potențialele victime
În cadrul inițiativei bilaterale, a fost înființat și funcționează un call center cu numerele de apel gratuite: +1 959 400 9998 și 0219998. Prin intermediul operatoarelor call center vorbitoare de limba ucraineană și română s-a creat posibilitatea rapidă ca persoanele de cetățenie ucraineană strămutate și aflate în pericol de a deveni victime sau sunt deja victime exploatate pe linia traficului de persoanele să ne contacteze și să solicite ajutor. Totodată, site-ul inițiativei bilaterale: www.stoptrafic.ro și email–ul: preveniretrafic@assoc.ro oferă concret beneficiarilor noștri o modalitate eficientă prin care să fie informați, consiliați, să beneficieze de ajutor și asistență specializată, un mijloc protejat prin care pot fi semnalate cazurile altor persoane strămutate de cetățenie ucraineană aflate în pericol ca posibile victime sau victime ale traficului de persoane.