Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Rohiița, Fundația „N. Steinhardt” şi Editura Polirom organizează marţi, 28 iulie 2020, în „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, „Zilele Rohiei”, ediția a XXII-a.
În cadrul manifestărilor va avea loc Simpozionul “Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea <
De la ora 10,30, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia se va derula simpozionul „Zilele spiritualității și culturii la Mănăstirea «Sfânta Ana» Rohia” (prima parte). Moderator: Arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia. Vor lua cuvântul:
Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, preşedinte de onoare al Fundaţiei „Nicolae Steinhardt”, care va rosti cuvântul de deschidere; Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care va vorbi despre „Părintele Serafim Man, starețul și duhovnicul cel bun”; Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, despre „Părintele Serafim – slujirea pastorală – dăruire lui Dumnezeu și oamenilor”; Pr. Conf. Univ. Dr. Daniel Buda, de la Facultatea de Teologie Sibiu, despre „Părintele Serafim: creștinismul
trăit simplu și profund”; Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, despre „Arhimandritul Serafim Man și monahul Nicolae Delarohia sau despre convertirea întru iubire”; Pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţe din Bistriţa, despre „Părintele Serafim Man și părintele NicolaeSsteinhardt”; Arhim. Dr. Macarie Motogna, preşedintele Fundaţiei „N. Steinhardt” şi stareţul Mănăstirii Rohia, despre „Arhimandritul Serafim Man, un stareț gospodar și un duhovnic iscusit”.
Partea a doua a simpozionului cuprinde lansarea celui de-al XIX-lea volum din cadrul Integralei N. Steinhardt: „Varia II”, ediție îngrijită de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș. Vor lua cuvântul: Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș, Ema Stoleriu, redactor al Editurii Polirom, Conf. Univ. Dr. George Ardeleanu, de la Universitatea din Bucureşti.
De la ora 18,30, Mănăstirea Rohiița va găzdui tradiţionala masă rotundă cu tema „O întâlnire duhovnicească fericită: N. Steinhardt și Părintele Serafim Man”. Vor vorbi Pr. Prof. Univ. Dr. Ştefan Iloaie, Arhim. Dr. Macarie Motogna, Arhim. Vasile Filip, Conf. Univ. Dr. George Ardeleanu, biograful marelui om de cultură, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș, Călin Cira din Cluj-Napoca, Florian Razmoș din Tg. Lăpuş şi alţii.
Masa rotundă va fi moderată de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș.
xxx
Părintele Arhimandrit Serafim Man s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lângă Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952, a intrat în obștea Mănăstirii Rohia, iar la 20 iulie 1955 a fost tuns în monahism, primind numele de Serafim. În martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, slujind la mănăstire până în anul 1959, când, după decretul 410, până în 1971,a slujit ca preot de mir în parohiile Cupșeni, Băiuț și Costeni, cu filia Dobric. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie, iar în 1973 a fost numit stareț al Mănăstirii Rohia. A condus mănăstirea până în anul 1984, când, din motive de sănătate (cancer la gât), s-a retras.
El a fost cel care, în anul 1980, l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obștea Mănăstirii Rohia și apoi l-a călugărit. Pe lângă activitatea duhovnicească, s-a preocupat și de îmbunătățirea stării materiale a mănăstirii. Dintre realizările sale amintim construirea „Casei cu Paraclis”, a „Casei Poetului”, a „Altarului de Vară”, aducțiunea apei etc. În noiembrie 2010, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al orașului Tg. Lăpuș.
La 27 decembrie 2012, de sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin i-a acordat, în semn de prețuire și respect, „Crucea Voievodală Maramureșeană”, una dintre cele mai mari distincţii ale Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Arhimandritul Serafim Man a fost cel care l-a primit în obștea monahală de la Rohia pe Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, în anul 1976. A trecut la cele veșnice într-o zi de marți, 12 februarie 2013, și a fost
înmormântat în cimitirul mănăstirii, vineri, 15 februarie 2013.
A publicat următoarele cărți: „Mănăstirea Rohia”, Editura Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Cluj-Napoca, 1982; ediția a II-a în 1989; „Livada duhovnicească”, Editura Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului,
Feleacului și Clujului, Cluj-Napoca, 1990; ediția a II-a – 2010; „Adevăruri trăite, învățături folositoare”, Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Baia Mare, 1993; „Un buchet de pilde și învățături creștine pentru tineri”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Baia Mare, 1995; „Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului,
Baia Mare, 1996; „Meditații duhovnicești”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, Baia Mare, 2002; „Viața și acatistul Sfântului Serafim de Sarov”, Baia Mare, 2004; „Rugăciunea domnească
Tatăl Nostru – tâlcuire”, Editura Proema, Baia Mare, 2007.
A publicat multe predici și omilii în revistele teologice.