Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, duminică, de Ziua Justiţiei, un mesaj, precizând că justiţia este un serviciu de interes public şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului. Procurorul general Augustin Lazăr a susţinut că ceastă zi trebuie să fie un prilej de analiză a parcursului sistemului judiciar, în contextul modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală.
Ministrul Tudorel Toader spune, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei române, că justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept şi este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. „Justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept, este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Le mulţumesc şi îi felicit pe toţi magistraţii, judecători sau procurori, întreg personalul auxiliar de specialitate, care, cu profesionalism şi onestitate realizează sau participă la realizarea justiţiei”, afirmă ministrul Justiţiei, într-un mesaj transmis pe Facebook.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine într-un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei că românii ar trebui să aibă încredere totală în procurori pentru care independenţa nu este un privilegiu ci o necesitate a muncii de zi cu zi. Acesta mai susţine că Justiţia este capabilă să îşi exercite rolul său în societate asigurându-i pe români că Ministerul Public va acţiona în continuare cu imparţialitate şi profesionalism pentru a apăra drepturile şi libertăţile omului. „Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie şi de analiză a parcursului şi evoluţiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală cât şi atacurile la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi mai frecvente în această perioadă”, şi-a început mesajul Procurorul General al României.
Acesta a mai transmis că societatea, din perspectiva nevoii de dreptate socială şi a aşteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar, trebuie să conştientizeze că independenţa procurorilor este esenţială pentru statul de drept, fiind garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente. „Independenţa procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţean.
Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituţional al Ministerului Public de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lansat un proiect privind formarea şi perfecţionarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituţionale, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum şi a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, potrivit sursei citate.
În finalul mesajului, Augustin Lazăr le transmite cetăţenilor, „justiţiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, că vom acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale”.
Comments 1