În fiecare an, pe 30 august, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit ”protectorul omenirii”. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.
Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Micoana-sfantul-alexandruitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.
Sfântul Alexandru este unul dintre marii cuviosi, cinstiti pentru viata si minunile pe care le-a săvârşit. Din pricina vârstei inaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfantul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru să partipe in locul său la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325. Aici Sf. Alexandru a apărat religia şi credinta impotriva ereziei lui Arie, care sustinea că Fiul nu este veşnic, ci a fost creat de Tatăl.
Dupa ce s-a incheiat Sinodul, un inger i-a aparut Patriarhului spunandu-i ca cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul sau.
Sfantul Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 337, la varsta de 98 de ani.
Ce se spune despre persoanele cu numele Alexandru/Alexandra
Sociabile, independente, optimiste, joviale, despre persoanele cu numele Alexandru se spune că sunt îndragostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducătoare, înzestrate chiar cu o anumită carismă.
Mereu cu zâmbetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat şi îndrăgit. Îi place să comunice și apreciază în mod deosebit activitățile în echipa. Tandru, sensibil și generos, Alexandru încearcă să fie mereu pe placul celor din jur.
Despre Alexandra se crede că este puternică, ambițioasă și curajoasă. Ştie să fructifice șansele care i se oferă și poate face carieră în domenii precum finanțe, justiție, audiovizual, jurnalism sau sport.