Sfântul Dumitru este ultima sărbătoare importantă a toamne și prevestește venirea frigului, anunțând totodată venirea iernii care se apropie cu pași repezi. Tradiția spune că Sfântul Dumitru este omologul Sfântului Gheorghe, iar acesta este patronul păstorilor și garantul soroacelor.
Ziua Sfântului Dumitru este o zi a soroacelor pentru slujbe, se împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile duc mâncarea la biserică și dau de pomană celor trecuți în neființă.
De Sfântul Dumitru nu este bine să fie folosit pieptănul, pentru că se spune că veți atrage necazuri şi primejdii. Şi tot acum, pe 26 octombrie, cine are datorii ar trebui să le plătească pentru a-i merge bine în anul viitor.
Se mai spune, în tradiția românească, că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare, de Sfântul Dumitru, vor fi feriți de boli sau lovituri.
Prevestește vremea
Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.
Sfântul Dumitru. Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna se începe curând și se termină târziu;
Sfântul Dumitru. În noaptea de Sâmedru ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va scula întâi o oaie albă și va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.
Sfântul Dumitru. Zilele Sfinților Dumitru sunt ultimele sărbători importante ale toamnei, sărbători care, după superstiții pastorale, marchează începutul iernii.