Astăzi se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, actul care reprezintă consfințirea internațională a unirii Transilvaniei cu România.
Dacă pentru români este motiv de sărbătoare, pentru etnicii maghiari este, mai degrabă, un motiv de tristeţe. Tratatul este considerat de comunitatea maghiară drept cea mai mare nedreptate istorică făcută de către marile puteri occidentale.
În 100 de localităţi de pe întreg teritoriul Transilvaniei, printre care Sfântu Gheorge, Satu Mare, Oradea, Târgu Mureș sau Arad, se vor depune astăzi simultan, în grupuri mici, coroane și buchete de flori, la ora 17.30.
În Cluj Napoca, de exemplu, manifestarea va avea loc la statuia lui Matei Corvin din Piața Unirii, dar și la Huedin și în comuna Unguraș.
De asemenea, tot astăzi vor fi aprinse focuri spectaculoase de tabără, peste tot în lume unde trăiesc maghiari. Aceste focuri vor fi aprinse simultan la ora 21.20.
Pentru români, Centenarul Trianonului este marcat de o controversă pentru că președintele Klaus Iohannis nu a promulgat la timp legea care face din data de 4 iunie o sărbătoare națională. Șeful statului este acuzat de inițiatorii actului normativ că ar fi încheiat un târg rușinos cu Guvernul ungar.