Lucruri incredibile s-au petrecut in 2014 in lumea stiintei, iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem spune despre stiinta este ca aceasta progreseaza de la an la an. Facem pasi noi la care nu ne gandeam cu cateva decenii in urma.
Astronautul Canadian Chris Hadfield spunea, recent: “In 100 de ani am trecut de la filmarea fratilor Wright la plasarea unei camere de filmat pe Titan, satelit aflat la o distanta uriasa”.
Business Insider prezinta cateva evenimente stiintifice asteptate sa aiba loc in anul 2015, care ar putea schimba lumea.
1. Rachetele reutilizabile testate de SpaceX ar putea schimba viitorul calatoriilor spatiale.
2. Desi primul etaj al unei rachete nu a mai fost recuperat si refolosit pana acum, Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, intentioneaza sa schimbe acest lucru anul acesta. Musk a anuntat ca anul acesta vor avea loc mai multe teste pentru recuperarea cu succes a rachetelor folosite pentru propulsia in spatiu.
3. 2. Prima versiune a lui C-3PO este lansata pe piata in februarie sub numele de Pepper
4. Compania japoneza Softbank va incepe comercializarea unui robot cu aspect umanoid produs de compania franceza Aldebaran Robotics. Pepper are un dispune de un “motor emotional” care foloseste inteligenta artificiala pentru depistarea dispozitiei, utilizand indici cum ar fi expresia fetei si este capabil sa invete din experientele anterioare. Robotul vorbeste fluent japoneza, engleza, spaniola si franceza.
5. Desi robotul va fi folosit mai mult pentru companie decat pentru a manevra unelte sau a gati, de exemplu, el va avea mai multe functii pe viitor, ca urmare a unor noi programe.
6. 3. Am putea descoperi ca exista un univers invizibil care il oglindeste pe cel cunoscut
7. Acceleratorul de particule (LHC) va fi repornit in martie, dupa o pauza de doi ani, si va opera cu o putere dubla. Nimeni nu stie ce vom descoperi, una din variante fiind particule asociate materiei negre.
8. Prezenta sau absenta unor particule ar putea dovedi sau infirma teoria supersimetriei, care sustine ca exista o lume paralela cu a noastra, compusa din particule invizibile care au masa si corespondent in ceea ce putem vedea.
9. 4. Teoria relativitatii ar putea fi partial demonstrata sau infirmata, in functie de descoperirea undelor gravitationale
10. Daca fizica functioneaza dupa cum a gandit Einstein, ar trebui sa existe unde gravitationale care oscileaza in spatiu si timp. Doua experimente ce urmeaza sa aiba loc anul acesta ne ofera sansa detectarii acestor unde. LISA Pathfinder va testa, in iulie, o tehnologie pentru observarea in spatiu a undelor gravitationale. Pe Pamant va fi pornit unul din cele mai sensibile detectoare de unde gravitationale construit vreodata, Detectorul avansat LIGO.
11. 5. Vom privi Pluto de foarte aproape si vom vizita Ceres, o alta planeta pitica
12. Misiunea New Hoizons, lansata in 19 ianuarie 2006, pe cand Pluto mai avea doar opt luni pentru a se bucura de statutul de planeta, va ajunge in cel mai apropiat punct de planeta pitica, dupa o calatorie indelungata. Evenimentul va avea loc pe 14 iulie.
13. Vom vedea imagini ale suprafetei de pe Pluto si de pe Charon, cel mai mare satelit al sau.
14. In aprilie, sonda Dawn, apartinand NASA, va ajunge la Ceres, cel mai mare asteroid din centura ce se intinde intre Marte si Jupiter, despre care se crede ca ar avea gheata sub crusta.
15. 6. Cea mai grava epidemie de Ebola ar putea fi oprita
16. Epidemia de Ebola este departe de a fi invinsa in Guinea, Liberia si Sierra Leone. Testarea unor medicamente si vaccinuri urmeaza sa inceapa in curand. Sa speram ca acestea, impreuna cu imbunatatirea masurilor pentru sanatatea publica vor reprezenta un punct de cotitura in oprirea celei mai grave epidemii de Ebola cunoscuta pana acum.
17. 7. Reglementari ale autoritatilor federale in privinta dronelor
18. Congresul American a cerul Agentiei Federale pentru Aviatie (FAA) ca pana in septembrie sa gaseasca o metoda de integrare a dronelor in spatiul aerian al Statelor Unite. Coletele livrate de Amazon cu ajutorul dronelor ar putea deveni, astfel, o realitate. Insa dronele ar putea fi folosite si in scopuri stiintifice, pentru observarea vietii salbatice, sau cartografie. Exista totusi semnale ca termenul dat de Congres nu va putea fi respectat.
19. 8 . Un nou acord pentru limitarea schimbarilor climatice
20. Au fost create deja premizele unui acord international la intalnirile Natiunilor Unite de la Paris, din decembrie, in incercarea de a limita si mai mult emisiile cu efect de sera, incepand din 2020.
21. SUA si China, statele cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon, au incheiat deja o intelegere care ar trebui sa faca mai usoara calea spre un acord. In conditiile in care, in prezent, emisiile din emisfera nordica depasesc concentratiile maxime, se pune intrebarea daca eforturile depuse de state vor fi suficiente.
22. 9. Vom analiza genomul complet al unei fiinte umane vechi de 400.000 de ani si vom afla mai multe despre interactiunea speciei umane
23. Paleogeneticienii incearca secventierea intregului genom din ramasitele umane descoperite in nordul Spaniei, in pestera Sima de Los Huesos.
24. Va fi o adevarata provocare, dar cercetarea ar trebui sa ne dezvaluie mai multe despre ce relatii aveau hominizii stravechi si cum numai o singura specie a reusit a supravietuiasca.
25. 10. Ne vom apropia si mai mult de oprirea HIV
26. SIDA ramane una din cele mai importante boli infectioase ucigase, dar progresele facute in diagnosticare si tratament ii fac pe cercetatori sa spere ca ne apropiem de un moment marcant al luptei impotriva virusului.
27. Laboratoare mobile pentru diagnosticare urmeaza sa ajunga in Africa, iar noi medicamente, cum ar fi Truvada, pot chiar preveni infectarea.
28. Desi pana in prezent nu s-a reusit crearea unui vaccin care sa opreasca virusul ucigas, cercetatorii spun ca noile studii ale structurii unor proteine din HIV ne aduc mai aproape de realizarea unui vaccin.
29. 11. Aparitia unui vaccin pentru Dengue
30. Desi febra Dengue nu este intotdeauna mortala, este o boala teribil de dureroasa l care este expusa jumatate din populatia lumii. Ea ucide 20.000 de oameni anual si este principala cauza a mortalitatii infantile in anumite tari. Un vaccin aparut recent protejeaza in proportie de 60% in cazurile obisnuite de febra Dengue si 95% in cazurile severe, potential letale. Vaccinul ar putea fi disponibil in a doua jumatate a anului.
31. 12. Vor incepe proiecte importante in cercetarea inteligentei artificiale
32. In momentul in care vom descoperi echivalentul artificial al inteligentei umane, lumea nu va mai fi niciodata la fel iar cercetatorii sustin ca acest moment este mai apropiat decat ne asteptam.
33. In Seattle, Institutul Allen pentru Inteligenta Artificiala va lansa unul din cele trei programe pilot, Semantic Scolar, menit sa ajute oamenii de stiinta sa gestioneze volumul mare de cercetari stiintifice publicate in lumea academica
34. Un nou studiu referitor la inteligenta artificiala urmeaza sa apara la sfarsitul acestui an.
35. 13. Apar institutii si proiecte care se ocupa de cercetarea schimbarilor globale
36. Allen Institute for Cell Science, din Statele Unite, care a costat 100 de milioane de dolari, va incepe cercetarile in domeniul acestei pietre de temelie a organismului uman.
37. In Marea Britanie va fi deschis National Graphene Institute, unde va fi studiat grafenul, materialul-minune care ar putea transforma totul in privinta energiei.
38. In Franta va incepe constructia celui mai mare reactor termonuclear, Iter, care va studia fuziunea.
Sursa: Mediafax