Luna octombrie va contine cateva evenimente interesante din punct de vedere astronomic, printre care unul special – intitulat Nopti Galileene. Manifestarea, inclusa in programul Anului International al Astronomiei 2009, se va desfasura intre 22-24 octombrie si va consta in activitati publice care sa indrepte atentia oamenilor catre descoperirile realizate de Galileo Galilei cu luneta sa in urma cu 400 de ani. Noptile Galileene se vor desfasura si la Sighetu Marmatiei, unde Astroclubul SARM din localitate va avea o serie de activitati.
Manifestarile sunt organizate de Sorin Hotea si Claudia Hotea, ambii membri SARM, in colaborare cu mai multe institutii si organizatii, printre care Scoala Dr. Ioan Mihalyi de Apsa Sighet, Colegiul National Dragos Voda Sighet, Astromagazin.ro, dar si ziarul electronic eMaramures.ro – care va mediatiza evenimentul in incercarea de a indrepta cat mai multi ochi spre spectacolul stelar.
Ideea de baza a proiectului este observarea de catre public a planetei Jupiter si a satelitilor acesteia, dar si a Soarelui, Lunii si altor obiecte ceresti interesante.
Un alt eveniment din octombrie va fi maximul curentului de meteori Orionide, care se va produce in dimineata zilei de 21 octombrie.
De asemenea, in aceasta perioada, pe cerul estic al diminetii, s-au adunat mai multe planete. Astazi, 6 octombrie, a avut loc elongatia maxima vestica a planetei Mercur; aceasta se afla pe cerul de dimineata la distanta maxima fata de Soare, vizibilitatea ei fiind optima. In plus, in zona se afla si planetele Venus si Saturn, dar si steaua β Virginis.
Maine dimineata, 7 octombrie 2009, cele trei planete vor fi aliniate in ordinea: Saturn, Mercur si Venus (de la orizont in sus). Foarte aproape de planeta Saturn se va afla steaua β Virginis, iar spectacolul va fi complet daca luam in calcul ca la vest, in Aries, Luna trecuta de faza de Luna Plina va veghea linistea diminetii. Puteti observa conjunctia dupa ora 6.00 (ora oficiala de vara).
Citeste mai multe informatii astronomice aici…
Sursa: Sorin Hotea